Οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε έναν πλήρη πόλεμο, την ώρα που οι εντάσεις με τη Ρωσία και την Κίνα αυξάνονται λόγω μιας σειράς επεισοδίων με επιθέσεις χάκερ που στοχοποιούσαν αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, εταιρείες και δομές, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι οι απειλές στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων ransomware «ολοένα και περισσότερο μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και αναστάτωση στον πραγματικό κόσμο».
«Αν καταλήξουμε σε έναν πόλεμο, έναν πραγματικό πόλεμο με πυροβολισμούς με μια μεγάλη δύναμη, θα είναι συνέπεια μιας παραβίασης στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία επιβλέπει 18 αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας, ή χάκερ που εδρεύουν εντός των δύο χωρών, για ορισμένες από τις κυβερνοεπιθέσεις.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει με «εργαλεία που φαίνονται αλλά και με αόρατα», ωστόσο, οι παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο συνεχίστηκαν.
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυριζόμενος ότι η Ρωσία διέδωσε λανθασμένες πληροφορίες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 στις ΗΠΑ. «Είναι μια καθαρή παραβίαση της κυριαρχίας μας», είπε.
«Ο κύριος Πούτιν… έχει πραγματικό πρόβλημα. Κάθεται στην κορυφή μιας οικονομίας που διαθέτει πυρηνικά όπλα και πηγάδια πετρελαίου και τίποτα άλλο. Τίποτα άλλο», είπε ο Μπάιντεν. «Ξέρει ότι αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα, κάτι που τον κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο», πρόσθεσε.
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, λέγοντας πως είναι σίγουρος για το ότι η Κίνα θα γίνει η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στον κόσμο μέχρι το 2040, καθώς και η μεγαλύτερη και πιο εξέχουσα οικονομία.
«Είναι αλήθεια… Αυτός ο άνδρας έχει σχέδιο», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας: «καλύτερα να καταλάβουμε πώς θα ακολουθήσουμε την ροή αυτή χωρίς να επιδεινώσουμε [την κατάσταση]».
Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν μόνο μία πτυχή των αυξανόμενων απειλών που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα υπάρξουν περισσότερες εξελίξεις τα επόμενα 10 χρόνια από ό, τι τα τελευταία 50.
Με πληροφορίες από Bloomberg