Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας, που θεωρεί τη νήσο αποσκιρτήσα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.
«Ναι, έχουμε δεσμευτεί ως προς αυτό», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης με ψηφοφόρους στη Βαλτιμόρη, που αναμεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συγκρούονται μετωπικά για πολλά ζητήματα, σε ατμόσφαιρα νέου ψυχρού πολέμου· ωστόσο, το ζήτημα της Ταϊβάν συχνά χαρακτηρίζεται αυτό που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένοπλη σύρραξη ανάμεσά τους.
Ο επόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο, ο διπλωμάτης καριέρας Νίκολας Μπερνς, έκρινε προχθές Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να «έχει εμπιστοσύνη» στην Κίνα όσον αφορά την Ταϊβάν και συνέστησε να πωληθούν περισσότερα όπλα στην Ταϊπέι για να ενισχυθεί η άμυνά της.
Ο κ. Μπερνς εκφράστηκε ενώπιον της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, που αναμένεται να επικυρώσει τον διορισμό του. Κατήγγειλε επίσης τις πρόσφατες παραβιάσεις κινεζικών μαχητικών στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, που χαρακτήρισε «λυπηρές».
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν από το 1979 τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο ταυτόχρονα επιβάλλει την πώληση όπλων στην Ταϊβάν για την εθνική της άμυνα.
Η Ταϊβάν, όπου κατέφυγαν οι εθνικιστές του Κουομιντάνγκ όταν ηττήθηκαν από τους κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ στον κινεζικό εμφύλιο, λέει πως είναι ανεξάρτητη χώρα και ότι θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της. Η Ταϊπέι επιρρίπτει την ευθύνη στο Πεκίνο για την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης. Το Πεκίνο επιμένει πως η νήσος στο μέλλον θα επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί – με άλλα λόγια, εάν ανακηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της.
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επαναβεβαίωσε πάντως πρόσφατα τη βούλησή του η επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα να γίνει με «ειρηνικό» τρόπο.