Μπαχρέιν: Εκκλήσεις για τη μετατροπή των ποινών σε 26 θανατοποινίτες

Στο βασίλειο του Μπαχρέιν έχουν εκτελεστεί έξι θανατοποινίτες από το 2017

Οργανισμοί για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυναν σήμερα έκκληση στον βασιλιά του Μπαχρέιν να μετατρέψει τη θανατική ποινή που έχει επιβληθεί σε 26 φυλακισμένους και να εργαστεί για την κατάργηση της θανατικής ποινής στη χώρα του Κόλπου.

Οι καταδίκες βασίστηκαν σε καταναγκαστικές ομολογίες

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και το Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Μπαχρέιν (BIRD) αναφέρουν ότι οι θανατοποινίτες, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν καταδικαστεί για «τρομοκρατία» και για ναρκωτικά, αναμένεται να εκτελεστούν μόλις ο βασιλιάς επικυρώσει τις ποινές τους.

Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση των δύο ΜΚΟ, ο βασιλιάς Χαμάντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα θα πρέπει να μετατρέψει όλες τις θανατικές ποινές, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι από θανατοποινίτες εξαναγκάστηκαν να ομολογήσουν την ενοχή τους. Το Μπαχρέιν καλείται επίσης «να προχωρήσει στην κατάργηση της θανατικής ποινής», συμπληρώνουν.

«Οι καταδίκες βασίστηκαν σε καταναγκαστικές ομολογίες παρά τους αξιόπιστους ισχυρισμούς κατηγορουμένων για βασανιστήρια και κακομεταχείριση», δήλωσε ο Μάικλ Πέιτζ του HRW.

Ερευνώνται οι καταγγελίες για κακομεταχείριση

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι «οι καταγγελίες για κακομεταχείριση διερευνώνται», διαβεβαιώνοντας ότι είναι νομικά κατοχυρωμένα τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων στο Μπαχρέιν.

Στο βασίλειο του Μπαχρέιν έχουν εκτελεστεί έξι θανατοποινίτες από το 2017, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτέλεση ύστερα από επτά χρόνια. Ορισμένοι εξ αυτών καταδικάστηκαν ύστερα από την εξέγερση του 2011, την οποία κατέπνιξαν οι αρχές με την υποστήριξη του σαουδαραβικού στρατού.

Στον απόηχο της εξέγερσης, οι αρχές του Μπαχρέιν έθεσαν εκτός νόμου τα κόμματα της αντιπολίτευσης και προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις, προκαλώντας διεθνείς επικρίσεις. Εκατοντάδες άνθρωποι φυλακίστηκαν και σε κάποιους αφαιρέθηκε η υπηκοότητα.

Το Μπαχρέιν, όπου σταθμεύει ο 5ος αμερικανικός στόλος, έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι υποκινεί την εξέγερση για να ανατρέψει την κυβέρνηση και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.