Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία σε ότι αφορά στην βαρβαρότητα των τζιχαντιστών απέναντι στις γυναίκες και τα κορίτσια.
Οι ισλαμιστές που δρουν εδώ και τρία χρόνια στο βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης έχουν απαγάγει και κρατούν σκλάβες περισσότερες από 600 γυναίκες και κορίτσια, όπως αναφέρει σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
«Μια ομάδα που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος έχει απαγάγει και κρατά ως σκλάβες από το 2018 περισσότερες από 600 γυναίκες και κορίτσια στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο, στη βόρεια Μοζαμβίκη», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κάποιες έχουν απελευθερωθεί από τον στρατό της Μοζαμβίκης και τις ξένες δυνάμεις που αναπτύχθηκαν φέτος στην επαρχία, η οποία από τον Οκτώβριο του 2017 είναι θέατρο επιθέσεων των τζιχαντιστών, πρόσθεσε το HRW.
Τις αναγκάζουν να παντρευτούν και υπόκεινται σε σεξουαλική κακοποίηση
Αυτές οι γυναίκες και κορίτσια απήχθησαν από τους τζιχανιστές στη διάρκεια επιδρομών τους σε πόλεις και χωριά. Αναγκάζονται να παντρευτούν μαχητές και υπόκεινται σε σεξουαλική κακοποίηση ή αναγκάζονται να εργαστούν για λογαριασμό των ανταρτών, σύμφωνα με το ΜΚΟ.
Κάποιες «πωλήθηκαν» σε ξένους μαχητές για ποσά που κυμαίνονταν από 600 ως 1.800 δολάρια, πρόσθεσε η οργάνωση.
«Αδιευκρίνιστος αριθμός γυναικών και κοριτσιών εξακολουθούν να κρατούνται στη Μοζαμβίκη και είναι καθημερινά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης –σκλαβιάς και βιασμών—από μαχητές αλ Σεμπάμπ», δήλωσε η Μάουσι Σεγκούν διευθύντρια του HRW για την Αφρική.
Το HRW κατήρτισε την έκθεση αυτή βασιζόμενο σε συνεντεύξεις με ανθρώπους που έχουν απαχθεί και ελευθερωθεί, με τις οικογένειές τους και με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης.
Από τη βία που πλήττει τη βόρεια Μοζαμβίκη, όπου υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 3.578 άνθρωποι, εκ των οποίων 1.575 άμαχοι, σύμφωνα με την οργάνωση Acled.
Περισσότεροι από 800.000 κάτοικοι της Μοζαμβίκης έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας και τον ΟΗΕ.
Από τον Ιούλιο περισσότεροι από 3.100 στρατιώτες από την Αφρική, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στο Κάμπο Ντελγκάντο για να στηρίξουν τον στρατό της Μοζαμβίκης.
Πηγή: ΑΠΕ