Quantcast

Μήνυμα Ζελένσκι σε Ρώσους πολίτες: Ο Πούτιν σάς στέλνει στο θάνατο (Βίντεο)

Κάλεσε τις δυνάμεις της Μόσχας να παραδοθούν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος άμεσα σε Ρώσους πολίτες το βράδυ του Σαββάτου 24/9, τους είπε ότι ο πρόεδρός τους, Βλαντιμίρ Πούτιν, στέλνει εν γνώσει του «πολίτες στο θάνατο».

«Η ρωσική ηγεσία κατανοεί πολύ καλά ότι στέλνει τους πολίτες της στο θάνατο», τόνισε ο Ζελένσκι μιλώντας στα ρωσικά, καλώντας τις δυνάμεις της Μόσχας να παραδοθούν.

«Θα σας φερθούν με πολιτισμένο τρόπο…κανείς δεν θα γνωρίζει τις συνθήκες της παράδοσής σας», είπε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε μια νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του star, στα μέσα της εβδομάδας ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

Εν μέσω επιστράτευσης εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων για να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, η Μόσχα έκανε χθες Σάββατο πιο βαριές τις ποινές για τους λιποτάκτες και συνέλαβε εκατοντάδες διαδηλωτές, ενώ αντικατέστησε κορυφαίο αξιωματικό αρμόδιο για την επιμελητεία των ενόπλων της δυνάμεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τροπολογίες που προβλέπουν την επιβολή ποινών ως και δέκα ετών κάθειρξης σε στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να εμπλακούν σε μάχη.

Υπέγραψε επίσης νόμο που διευκολύνει την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας για ξένους που δεσμεύονται να υπηρετήσουν στον στρατό για τουλάχιστον έναν χρόνο,καθώς η Μόσχα μοιάζει να επιδιώκει με όλα τα μέσα να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Πάντως, τα μέτρα αυτά δεν αποθάρρυναν όσους εναντιώνονται στη μερική επιστράτευση, που βγήκαν ξανά να διαδηλώσουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα χθες Σάββατο. Τουλάχιστον 700 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 32 πόλεις, σχεδόν οι μισοί στη Μόσχα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.

«Δεν είμαστε κρέας για τα κανόνια!» φώναζε στη Μόσχα μια νέα καθώς αστυνομικοί με εξάρτυση αντιμετώπισης ταραχών την τράβαγαν στην άκρη του δρόμου. Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συνθήματα όσων διαδηλώνουν εναντίον της αποστολής επίστρατων στην Ουκρανία.

Στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ο Ίλια Φραλόφ, 22 ετών, κράταγε ένα μικρό πανό με τη λέξη «ειρήνη». «Θέλω να εκφράσω τη διαφωνία μου με αυτό που γίνεται. Δεν θέλω να πολεμήσω για τον Πούτιν», είπε.

«Είμαι εναντίον του πολέμου και της επιστράτευσης. Φοβάμαι για τους νέους», είπε άλλη κάτοικος, η Νατάλια Ντούμποβα, 70 ετών.

Την Τετάρτη, την ημέρα που ανακοινώθηκε ηεπιστράτευση από τον κ. Πούτιν, συνελήφθησαν σχεδόν 1.400 άνθρωποι.

Η διαταγή να γίνει μερική επιστράτευση, η οποία αφορά σύμφωνα με τις αρχές 300.000 εφέδρους, προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς Ρώσους, ορισμένοι από τους οποίους προτίμησαν να φύγουν από τη χώρα.

Οι ρωσικές αρχές αναγνώρισαν χθες πως υπάρχει «μεγάλη» ροή αυτοκινήτων που θέλουν να περάσουν στη Γεωργία, με περίπου 2.300 οχήματα να καταμετρώνται μόνο σε μια συνοριακή διέλευση.

Στα σύνορα με το Καζακστάν και τη Μογγολία καταγράφηκε επίσης αύξηση της κίνησης, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για ενίοτε πολύωρη αναμονή ως τη διέλευση.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτιμούσε ότι οι πληροφορίες περί «εξόδου» Ρώσων είναι «σε μεγάλο βαθμό υπερβολές».