Quantcast

Μεξικό: Ξεχειλίζει η οργή για την άγρια δολοφονία 7χρονης

ΕΦΕΡΕ ΣΗΜΑΔΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στο Μεξικό η άγρια δολοφονία της Φάτιμα Σεσίλια, ενός επτάχρονου κοριτσιού, που έφερε εμφανή σημάδια βασανιστηρίων.

Σε ανάρτησή της στο twitter, η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ Πάρδο, ενημέρωσε ότι οι φερόμενοι ως δράστες της δολοφονίας της ανήλικης, συνελήφθησαν σε χωριό στην πολιτεία του Μεξικού.

Η εισαγγελία του Μεξικού διένειμε στα μέσα ενημέρωσης προχθές Τρίτη το απόγευμα τις φωτογραφίες δύο υπόπτων, που κατονόμασε ως Γλάδις Γιοβάνα «Ν» και Μάριο Αλμπέρτο «Ν». Το ζευγάρι φέρεται να δολοφόνησε το κοριτσάκι αφού το βασάνισε. Το άψυχο σώμα της μικρής βρέθηκε πεταμένο μέσα σε πλαστική σακούλα σκουπιδιών, μακάβρια λεπτομέρεια που επέτεινε ακόμα περισσότερο την οργή.

Σύμφωνα με τον Ουλίσες Λάρα, εκπρόσωπο της εισαγγελίας, το ζευγάρι που κατηγορείται για την υπόθεση είναι αντιμέτωπο με κάθειρξη 80 ως 140 ετών εάν κριθεί ένοχο για τον φόνο.

Δεκάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης μπροστά στο προεδρικό ανάκτορο του Μεξικού, για να εκφράσουν την οργή τους μετά τη σοκαριστική δολοφονία.

Ο εντοπισμός το Σαββατοκύριακο του πτώματος της μικρής, που έφερε εμφανή σημάδια από βασανιστήρια, πυροδότησε εξάλλου διαδηλώσεις στο σχολείο όπου φοιτούσε, όπως και στην επιμνημόσυνη δέηση και την κηδεία.

Η αγανάκτηση εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι ετικέτες #Justiciaparatodas (Δικαιοσύνη για όλες) και #Niunamenos (Ούτε μία ακόμη) είναι τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε αυτές που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους Μεξικανούς.

Ο τρόπος που δολοφονήθηκε η Φάτιμα σόκαρε ακόμα περισσότερο τη χώρα όπου, μερικές ημέρες νωρίτερα, εκατοντάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον των γυναικοκτονιών μετά τη φρικιαστική δολοφονία της Ίνγκριντ Εσκαμίγια, 25 ετών, θύματος του συντρόφου της.

Στο Μεξικό διαπράχθηκαν 1.006 γυναικοκτονίες το 2019, κατά επίσημα στοιχεία. Ο αριθμός ενδέχεται όμως να είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ειδικούς.

Η μεξικανική κάτω Βουλή πρότεινε να γίνουν βαρύτερες οι ποινές για τις γυναικοκτονίες και για την κακομεταχείριση παιδιών μετά τις δύο υποθέσεις και τις κινητοποιήσεις που πυροδότησαν.