Μεξικό: Χάθηκαν πάνω από 920.000 θέσεις εργασίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Πλήγμα στην οικονομία στο Μεξικό.

 

Συνολικά 921.583 θέσεις απασχόλησης χάθηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, κυρίως εξαιτίας του πλήγματος που κατάφερε η πανδημία του κορωνοϊού στη μεξικανική οικονομία, κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Μεξικού (IMSS).

 

Μόνο τον Ιούνιο, χάθηκαν 83.311 θέσεις εργασίας, διευκρίνισε το IMSS σε έκθεσή του. Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είχε εκτιμήσει πως η χώρα θα απολέσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας εξαιτίας της πανδημίας φέτος. Η κυβέρνησή του έχει καταρτίσει και εφαρμόζει σχέδιο για τη δημιουργία ως και 2 εκατομμυρίων νέων θέσεων απασχόλησης.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής μετά τη Βραζιλία ενεγράφησαν το ίδιο διάστημα στους καταλόγους του IMSS σχεδόν 19,5 εκατ. νέες θέσεις απασχόλησης, το 86,6% μόνιμες και το 13,4% προσωρινές, ανέφερε το ίδιο.

 

Πάνω από 35.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν την ημέρα που το Μεξικό μετατράπηκε στη χώρα όπου καταμετράται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, ξεπερνώντας την Ιταλία.

 

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε 276 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.482 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας στη χώρα έφθασε τους 35.006 νεκρούς επί συνόλου 299.750 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

 

Η Ιταλία καταμετρούσε μέχρι χθες 34.954 θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών που θρηνούν τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού (πάνω από 135.000). Ακολουθούν σε αυτή την μακάβρια κατάταξη η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και -από χθες- το Μεξικό.

 

Την 1η Ιουνίου το Μεξικό μπήκε στον δρόμο προς τη «νέα ομαλότητα», προχωρώντας προοδευτικά στο άνοιγμα τομέων της οικονομίας η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείτο μέχρι τότε απολύτως απαραίτητη.