Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη τόσο απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όσο και ως προς τη μελλοντική ατζέντα που έχει μπροστά της για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και για μια ευρωπαϊκή δημόσια πολιτική υγείας, τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, κατά την έναρξη των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Η κ. Μετσόλα ανέφερε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της ότι «η εγκληματική εισβολή του Πούτιν στην κυρίαρχη Ουκρανία διέκοψε τη μακρά περίοδο ειρήνης στην Ευρώπη» και εξέφρασε «υπερηφάνεια» για το γεγονός ότι «η ΕΕ έμεινε ενωμένη καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή και εκφράζοντας αλληλεγγύη στους Ουκρανούς απέναντι στην παράνομη, απρόκλητη και αχρείαστη εισβολή».
Η απάντηση της ΕΕ περιλαμβάνει αφενός «βαριές κυρώσεις στο καθεστώς Πούτιν» αφετέρου «παροχή οικονομικής βοήθειας» στην Ουκρανία με ένα «πακέτο μακροπρόθεσμης βοήθειας 1,2 δισ. ευρώ». Ήδη έχουμε διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για οπλισμό και βοήθεια, ποσό που αναμένεται να διπλασιαστεί δεδομένης της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, πρόσθεσε.
Μιλώντας για τις συνέπειες του ουκρανικού πολέμου, είπε για τους 4 εκατ. Ουκρανούς, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και γίνονται θερμά δεκτοί από τις χώρες και τους πολίτες της ΕΕ. Παράλληλα, η ΕΕ παραμένει προσεκτική ως προς την κατάσταση των γειτονικών χωρών -Λευκορωσία, Γεωργία και κυρίως Μολδαβία , ενώ την περασμένη εβδομάδα το ΕΚ ενέκρινε 150 εκατ. προκειμένου η Frontex να παράσχει βοήθεια και προστασία στη Μολδαβία.
Αναφερόμενη στο μέλλον της Ευρώπης, τόνισε ότι πρέπει να αναβαθμίσει τη θέση της στον κόσμο, με «επενδύσεις στην άμυνα και στην καινοτόμα τεχνολογία και να συνεχίσει την ενοποίηση της άμυνας και της ασφάλειας». Πρέπει να είναι προορατική, ευέλικτη, ανθεκτική, είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα για την ενέργεια, σημείωσε ότι πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές για απεξάρτηση από το Κρεμλίνο. «Η ενέργεια ήταν και θα είναι πάντα πολιτική. Γι΄αυτό ο στόχος μας, φιλόδοξος αλλά αναγκαίος, είναι να φτάσουμε σε μηδενικές εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του οποίου ηγείται η κ. Μετσόλα προωθεί τις ΑΠΕ περιλαμβανομένων των ισχυρών διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών-μελών, την αύξηση των δυνατοτήτων αποθήκευσης καθώς και τη μείωση της εξάρτησης από έναν προμηθευτή.
«Ο στόχος για την προώθηση των ΑΠΕ δεν είναι μόνον για κλιματικούς λόγους, αλλά και για λόγους ασφαλείας», υπογράμμισε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα τρόφιμα -οι ελλείψεις των οποίων θα επηρεάσουν και την Ευρώπη- και στις εφοδιαστικές αλυσίδες, «οι οποίες πρέπει να είναι ισχυρότερες και η διατροφική ασφάλεια να αποτελέσει μέρος της συζήτησης για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».
Υπενθύμισε ότι στην πορεία δύο χρόνων, η πανδημία είχε και έχει βαθιές επιπτώσεις στις χώρες και τους πολίτες μας, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην οικονομία για να τονίσει ότι «η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανθεκτική και καλύτερα εξοπλισμένη για τη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων».
Με αυτή την προοπτική, είπε καταλήγοντας, «πρέπει να επιταχύνουμε την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και να προχωρήσουμε σε μια συνεκτική δημόσια πολιτική υγείας της Ένωσης. Είμαι υπερήφανη που η ΕΕ είναι και πάλι ενωμένη σ’ αυτή την ατζέντα».
Μετσόλα: Η ΕE είναι ενωμένη στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος
Η κ. Μετσόλα ανέφερε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της ότι «η εγκληματική εισβολή του Πούτιν στην κυρίαρχη Ουκρανία διέκοψε τη μακρά περίοδο ειρήνης στην Ευρώπη»
Προηγούμενο άρθρο
Μάρτιν Βόλφ: Αυξάνονται οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα