Μετρητές CO2: To must αξεσουάρ του σχολείου

Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί γονείς τοποθετούν κρυφά μετρητές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα σχολικά σακίδια των παιδιών τους

Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί γονείς τοποθετούν κρυφά μετρητές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα σχολικά σακίδια των παιδιών τους, σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούν ότι η ποιότητα του αέρα στις σχολικές αίθουσες και τις καφετέριες των σχολείων είναι καλή. Η υψηλή περιεκτικότητα CO2 στον αέρα σημαίνει ότι η αίθουσα δεν αερίζεται επαρκώς και οι πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού είναι μεγαλύτερες. Η εταιρεία Aranet, που κατασκευάζει δημοφιλή ψηφιακό μετρητή, αναφέρει διπλασιασμό των παραγγελιών της από την αρχή του σχολικού έτους.

Ορισμένες σχολικές περιφέρειες έχουν υιοθετήσει τους μετρητές, με τη Νέα Υόρκη να τους μοιράζει σε κάθε δημόσιο σχολείο και τη βρετανική κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει ανάλογο μέτρο. Αλλού, όμως, οι γονείς αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, κρύβοντας μετρητές στις σάκες των παιδιών τους.

Παρότι οι συσκευές, ρυθμισμένες να στέλνουν δεδομένα κάθε λίγα λεπτά, λειτουργούν καλύτερα όταν βρίσκονται εκτεθειμένες στον αέρα της αίθουσας, μπορούν να στείλουν αξιόπιστα στοιχεία ακόμη και μέσα από τσέπη. Ο δρ Αλεξ Χόφμαν, ειδικός των ιπτάμενων σωματιδίων στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, συνιστά οι μετρητές να τοποθετούνται στη θήκη για το μπουκάλι νερού, στο πλάι του σακιδίου.

Πολλοί από αυτούς τους γονείς δημιούργησαν άτυπη κοινότητα στο Twitter, την #CovidCO2, ανταλλάσσοντας συμβουλές απόκρυψης των συσκευών και ερμηνείας των δεδομένων. Ορισμένες εκπαιδευτικές περιφέρειες διαφωνούν με τις μεθόδους αυτές των γονέων να ελέγξουν την ποιότητα του αέρα. «Η περιφέρεια μπορεί να δυσαρεστηθεί έντονα γιατί τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι δεν διαχειρίζεται καλά το θέμα του εξαερισμού» λέει ο δρ Χόφμαν.

«Πολύ θα ήθελα να υπάρχει συσκευή που ανιχνεύει την COVID, να κοστίζει 100 δολάρια και να αρχίζει να ηχεί όταν την εντοπίσει. Η απουσία της σημαίνει ότι η μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα μας προσφέρει φθηνή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση» λέει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ, δρ Χοσέ-Λουίς Χιμένεζ. Κάθε εκπνοή μας περιέχει CO2, ενώ όσο χειρότερος είναι ο εξαερισμός τόσο περισσότερο διοξείδιο συγκεντρώνεται στην αίθουσα. «Οταν βλέπουμε το CO2 να αυξάνεται, αυτό σημαίνει και αύξηση των ιπτάμενων σωματιδίων, όπως αυτών του κορωνοϊού. Η χρήση μετρητών δίνει πολύ καλή εικόνα της επάρκειας εξαερισμού» αναφέρει ο δρ Χόφμαν.

Κάποιοι γονείς πέτυχαν αλλαγές εντοπίζοντας χάρη στους μετρητές βλάβες σε συστήματα εξαερισμού, τις οποίες οι τεχνικές υπηρεσίες δεν είχαν διαπιστώσει. «Υπάρχουν κάποιες ιστορίες επιτυχίας. Δυστυχώς, οι περισσότεροι γονείς που εκφράζουν ενστάσεις καθησυχάζονται συγκαταβατικά» λέει η Κίμπερλι Πράδερ, χημικός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.