Μεταναστευτικό: Υπεγραφή η ιστορική συμφωνία Γαλλίας – Ηνωμένου Βασιλείου για τη Μάγχη

Το κάλεσμα του Παρισιού στις Βρυξέλλες

Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα «καυτά θέματα», για τα οποία υπάρχει κόντρα μεταξύ των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Ιταλίας.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Γαλλία κάλεσε τις Βρυξέλλες να παρέμβουν στη συνεχιζόμενη διαμάχη της με τη γειτονική Ιταλία σε σχέση με την μεταναστευτική πολιτική της τελευταίας, ειδικά αναφορικά με τα ανθρωπιστικά πλοία διάσωσης.

Την Κυριακή σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές στα γαλλο-ιταλικά σύνορα μετά την απόφαση του Παρισιού να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους ως αντίποινα για την άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει σε ένα σωστικό πλοίο να ελλιμενιστεί.

Ο λόγος για το Ocean Viking, το οποίο βρισκόταν στη θάλασσα για σχεδόν τρεις εβδομάδες και τελικά έγινε δεκτό όχι και με μεγάλη προθυμία στο γαλλικό λιμάνι της Τουλόν.

Η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας με επικεφαλής την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι έχει δεσμευτεί ότι η Ιταλία δεν θα είναι πλέον το κύριο λιμάνι εισόδου για τους μετανάστες που φεύγουν με βάρκες λαθροδιακινητών από τη Λιβύη.

Ωστόσο η Γαλλία αντιδρά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν σχολίασε: «Η Ιταλία δεν τηρεί μια δέσμευση που είναι θεμελιώδης για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης. Κατόπιν αυτου και εμεις δεν θα ανταποκριθούμε στην δική μας συνεισφορά σε αυτόν, που ήταν να καλωσορίσουμε στη χώρα μας τους 3.000 μετανάστες που βρίσκονται επί του παρόντος στο ιταλικό έδαφος».

Επικυρωποιήθηκε η συμφωνία

Την ίδια στιγμή η Γαλλία το πρωί της Δευτέρας προχώρησε στην υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση της κρίσης των μικρών σκαφών, καθώς αυξάνεται η πίεση προς τους Βρετανούς με τις διελεύσεις στη Μάγχη να ξεπερνούν τις 40.000 μέχρι στιγμής φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα συνεπάγεται και αύξηση των ετήσιων πληρωμών από τη Βρετανία στη Γαλλία περίπου 60 με 70 εκατομμυρίων λιρών. Αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση των περιπολιών στα παράλια αλλά και την προμήθεια νέων τεχνολογικών μέσων για τον εντοπισμό σκαφών πριν από τον απόπλου τους, ενώ αναμένεται για πρώτη φορά να επιτραπεί σε Βρετανούς αξιωματούχους να εγκατασταθούν και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εντός του γαλλικού εδάφους.