Ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα είχε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Ελβετία, η οποία ήταν και η πρώτη Έλληνα ΥΠΕΞ τα τελευταία 15 χρόνια, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Όπως σημειώνουν, ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε μία αναλυτική ενημέρωση για το ευνοϊκό περιβάλλον επενδύσεων το οποίο διαμορφώνεται στην Ελλάδα και, αφού αναγνώρισε τον ήδη σημαντικό ρόλο των ελβετικών επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα (4η χώρα σε επενδύσεις), συζήτησε με τον Ελβετό ομόλογο του, Ιγκάνσιο Κασίς, την προοπτική ενίσχυσης των ελβετικών επενδύσεων στη χώρα μας.
Η ελβετική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεσήμανε ότι ο κλάδος του τουρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας, καθώς η Ελλάδα είναι ο προορισμός περίπου μισού εκατομμυρίου Ελβετών ετησίως – η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία είναι οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί για τους Ελβετούς.
Στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων, όπως γνωστοποιείται, οι δύο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά το μεταναστευτικό και συμφώνησαν ότι η εργαλειοποίησή του, από χώρες που επιθυμούν με αυτό τον τρόπο να πιέσουν την ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κράτη, είναι απολύτως καταδικαστέα.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στα Δυτικά Βαλκάνια και επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία ανταλλαγή υποστήριξης υποψηφιοτήτων για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – η Ελβετία διεκδικεί θέση μη μόνιμου μέλους για το 2023-24 και η Ελλάδα αντίστοιχη θέση για την περίοδο 2025-26.
Ταύτιση απόψεων διαπιστώνουν, επίσης, στο ζήτημα της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και της UNCLOS, την οποία η Ελβετία – αν και περίκλειστο κράτος – έχει υπογράψει.