Μετάλλαξη Όμικρον: «Καμία ένδειξη» για σοβαρότερη νόσο στη Νότια Αφρική

Σημαντική άνοδος των εισαγωγών στα νοσοκομεία καταγράφεται στις περισσότερες από τις εννέα επαρχίες της χώρας, όμως οι θάνατοι δεν αυξάνονται με τόσο δραματικό ρυθμό

Τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται κατακόρυφα στη Νότια Αφρική καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται, όμως οι αρχές της χώρας δεν βλέπουν ακόμα ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρή νόσο.

Σημαντική άνοδος των εισαγωγών στα νοσοκομεία καταγράφεται στις περισσότερες από τις εννέα επαρχίες της χώρας, αναφέρει το Reuters, όμως οι θάνατοι λόγω κοροναϊού δεν αυξάνονται με τόσο δραματικό ρυθμό.

Επιπλέον, δείκτες όπως η μέση διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο είναι καθησυχαστικοί.

Αν και θα χρειαστεί χρόνος για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ο υπουργός Υγείας Τζο Φάλα δήλωσε πως τα στοιχεία σχετικά με την παθογένεια της Όμικρον είναι θετικά.

«Προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι, παρόλο που αυξάνεται ο ρυθμός των νοσηλειών […] φαίνεται πως αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον αριθμό [των κρουσμάτων] και όχι ως αποτέλεσμα της σοβαρότητας της ίδιας της παραλλαγής» είπε.

Η Νότια Αφρική ανέφερε την Πέμπτη περισσότερα από 22.000 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό του τέταρτου κύματος που αποδίδεται στην Όμικρον, όμως το νούμερο είναι χαμηλότερο από τα 26.000 κρούσματα στη διάρκεια του τρίτου κύματος λόγω της Δέλτα.

Το εμβόλιο δείχνει να προστατεύει
Μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών οι περισσότεροι είναι μη εμβολιασμένοι, κάτι που υποδεικνύει ότι το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σχεδόν αποκλειστικά στη χώρα, συνεχίζει να προσφέρει προστασία, δήλωσε η πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας. Γκλέντα Γκρέι.

Η χώρα έχει εμβολιάσει μόνο το 38% των ενηλίκων, σχετικά υψηλό ποσοστό για χώρα της Αφρικής.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι, από τα τέλη του μήνα, αναμνηστικές δόσεις θα είναι διαθέσιμες έξι μήνες μετά την δεύτερη.

Είχαν προηγηθεί την Πέμπτη τα πρώτα δεδομένα από νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής, τα οποία έδειχναν ότι παραλλαγή Όμικρον ίσως συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο σοβαρής νόσου σε σχέση με την Δέλτα.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών Covid-19 που χρειάστηκαν νοσηλεία μετά την εμφάνιση της Όμικρον πάσχουν από βαριά νόσο, συγκριτικά με δύο τρίτα των ασθενών στα δύο προηγούμενα πανδημικά κύματα.

Ωστόσο η πρώτη μελέτη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη Νότια Αφρική έδειξε ότι η Όμικρον ενδέχεται να μπορεί εν μέρει να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν δύο δόσεις εμβολίου mRNA.