Quantcast

Μεσόγειος: Άδεια να ελλιμενιστεί στην Ιταλία ή στη Μάλτα ζητεί πλοίο ΜΚΟ με 261 μετανάστες

Σύμφωνα με το πλήρωμά της SOS Humanity δεν έχει ληφθεί καμία επίσημη απάντηση που να το ενημερώνει σε ποιο λιμάνι μπορεί να αποβιβάσει τους ανθρώπους που διέσωσε ανοικτά της Λιβύης

Πλοίο γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης το οποίο εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο προσπαθούσε χθες Τετάρτη να εξασφαλίσει την άδεια για να ελλιμενιστεί είτε στη Μάλτα, ή στην Ιταλία, προκειμένου να αποβιβάσει εκατοντάδες ανθρώπους που διέσωσε ανοικτά της Λιβύης.

Το σκάφος Humanity 1, της ΜΚΟ SOS Humanity («Ανθρωπότητα SOS»), πλέει προς την κατεύθυνση των ακτών της Μάλτας και της Σικελίας μεταφέροντας 261 πρόσφυγες και μετανάστες. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το πλήρωμά του, δεν έχει ληφθεί καμία επίσημη απάντηση που να το ενημερώνει σε ποιο λιμάνι μπορεί να αποβιβάσει τους διασωθέντες.

 

 

Νωρίτερα, το πλοίο έρευνας και διάσωσης Louise Michel επιβίβασε πάνω από τριάντα ανθρώπους που κινδύνευαν στη Μεσόγειο. Το σκάφος της ομώνυμης μη κυβερνητικής οργάνωσης συμμετείχε και σε άλλες αποστολές τις τελευταίες ημέρες, μαζί με το Humanity 1.

 

 

Παράλληλα, η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières , MSF) συνεχίζει να επιχειρεί στη Μεσόγειο κι είχε διασώσει 254 ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία.

 

 

 

Στο Geo Barents, το σκάφος έρευνας και διάσωσης της οργάνωσης, επιβαίνουν όμως πλέον 255 μετανάστες που επιχείρησαν τον διάπλου της Μεσογείου, καθώς νεαρή γέννησε χθες το πρωί μετά τη διάσωσή της. Βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ζητήθηκε από τις αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας να παραλάβουν την ίδια, το νεογέννητο και άλλους τρεις γιους της. Στο πλοίο επιβαίνει άλλη μια ετοιμόγεννη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

 

 

Προς την κεντρική Μεσόγειο πλέει εξάλλου το πλοίο Sea-Eye 4, της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Eye, που απέπλευσε από την Ισπανία.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις πρωτοστατούν τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναχωρώντας, συχνά με κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη, από τις ακτές κυρίως της Λιβύης και της Τυνησίας. Στη Μεσόγειο έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014 προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Ιταλία, όπου η επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς – δεξιάς, η Τζόρτζα Μελόνι, λέει πως θα «σταματήσει» τις μεταναστευτικές ροές, σκληραίνει το τρέχον διάστημα την πολιτική της έναντι των ΜΚΟ.

Το 2022 καταγράφτηκε στην Ιταλία μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών, που κάνουν λόγο για σχεδόν 97.000 ανθρώπους, έναντι περίπου 63.000 το 2021 και 32.000 το 2020

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ