Μεσανατολικό: Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη

Τεταμένο το κλίμα στη Μέση Ανατολή

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια νυχτερινών συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις σε δύο ξεχωριστά περιστατικά στην κατεχομένη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

 

 

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ένας Παλαιστίνιος υπέκυψε αφού τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα που έριξαν Ισραηλινοί στρατιώτες στη Μπέιτ Ομάρ, κοντά στη Χεβρώνα, μια πόλη στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης όπου η ένταση παραμένει οξυμένη μεταξύ των Εβραίων εποίκων και των Παλαιστινίων.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι άνοιξε πυρ εναντίον «ταραξιών» οι οποίοι έριξαν πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον στρατιωτών, αφού δύο οχήματα του στρατού που πραγματοποιούσαν περιπολία κοντά στη Μπέιτ Όμαρ ακινητοποιήθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος.

Στη συνέχεια στην Καφρ Έιν, κοντά στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Τζάουαντ και ο Ντάφερ Αμπντούλ Ράχμαν Ριμάουι, δύο αδέλφια ηλικίας 22 και 21 ετών, σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, πρόσθεσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν αυτό το περιστατικό.

Μετά τα επεισόδια αυτά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του «την κλιμάκωση» της έντασης από το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι θα συναντήσει «αυξανόμενη αντίσταση» από τους Παλαιστίνιους.

Εδώ και μήνες επικρατεί ένταση στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, όπου ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του έπειτα από σειρά φονικών αντιισραηλινών επιθέσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Έκτοτε, έχει εξαπολύσει πάνω από 2.000 εφόδους στη Δυτική Όχθη, ειδικά στους τομείς της Τζενίν και της Ναμπλούς.

Οι επιδρομές του, κατά τη διάρκεια των οποίων ξεσπούν συχνά συγκρούσεις με τον παλαιστινιακό πληθυσμό, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 125 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό στη Δυτική Όχθη εδώ και περίπου επτά χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ