Ήταν η τελευταία μιας σειράς προκλητικών δηλώσεων από μέρους του Μεντβέντεφ, που θεωρείτο μετριοπαθής στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας στη Ρωσία, αλλά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μεταμορφώθηκε σε «γεράκι».
Ο Μεντβέντεφ σχολίασε μια συνάντηση την Παρασκευή του Κισίντα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά το πέρας της οποίας οι δύο ηγέτες σε κοινή δήλωσή τους επεσήμαναν «απερίφραστα» ότι «οιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα ήταν μια πράξη που δηλώνει εχθρότητα κατά της ανθρωπότητας και αδικαιολόγητη με οποιονδήποτε τρόπο». Κατά τον Μεντβέντεφ η αναφορά αυτή αυτή ήταν δηλωτική της «παράνοιας» έναντι της Ρωσίας, «πρόδωσε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ιαπώνων, που αποτεφρώθηκαν στην πυρηνική φωτιά της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι» κι αντί ο Κισίντα να απαιτήσει τη μετάνοια των ΗΠΑ για τις ατομικές βόμβες που έριξαν στην Ιαπωνία, ήταν «απλώς ένας υπηρεσιακός υπάλληλος για τους Αμερικανούς».
Ο Μεντβέντεφ είπε ότι ο Κισίντα μπορεί να ξεπλύνει το όνειδος αυτό διαπράττοντας «σεπούκου» – μια μορφή τελετουργικής αυτοκτονίας, γνωστής και ως χαρακίρι – σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ!
Από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ είχε κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει τη Δύση ότι η ανάμειξή της στην κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο κι έχει χαρακτηρίσει «κατσαρίδες» τους Ουκρανούς με μια γλώσσα που το Κίεβο έχει αποκαλέσει «ανοικτά γενοκτονική».
Ο Πούτιν είπε τον περασμένο μήνα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου, αλλά επέμεινε ότι «δεν έχει τρελαθεί» η Ρωσία κι ότι θεωρεί καθαρά αμυντικό αποτρεπτικό μέσο το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο.