Quantcast

Μελανσόν: Υπόσχεται να δώσει γαλλική υπηκοότητα στον Ασάνζ – Η προϋπόθεση που έθεσε

Τι δήλωσε

Ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης στη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε σήμερα ότι θα δώσει τη γαλλική υπηκοότητα στον Τζούλιαν Ασάνζ, αν διοριστεί πρωθυπουργός.

 

 

 

Η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε σήμερα την εντολή έκδοσης του δημοσιογράφου και ιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διώκεται για μαζική διαρροή απόρρητων εγγράφων.

Τι δήλωσε

«Αν είμαι πρωθυπουργός τη Δευτέρα, ο κ. Ασάνζ, πιστεύω πως έχει υποβάλει το αίτημα, θα πολιτογραφηθεί Γάλλος και θα ζητήσουμε να μεταφερθεί σε εμάς», δήλωσε ο ηγέτης της συμμαχίας της αριστεράς Nupes σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, κατά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές.

Η συμμαχία Nupes, που συνενώνει σοσιαλιστές, κομμουνιστές, οικολόγους και το ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα του Μελανσόν, την Ανυπόταχτη Γαλλία (LFI), συγκέντρωσε σχεδόν το ίδιο ποσοστό με τον συνασπισμό Ensemble! («Μαζί!») του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Ο Μελανσόν, που δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος, διεκδικεί την πρωθυπουργία εφόσον εξασφαλίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Γιατί διώκεται ο Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη που θέλει να τον δικάσει για τη δημοσιοποίηση, από το 2010, τουλάχιστον 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Έπειτα από μακρά δικαστική διαμάχη, η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε επίσημα το πράσινο φως στις 20 Απριλίου για την παράδοση του 50χρονου Αυστραλού στην αμερικανική δικαιοσύνη, αλλά η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ θα έπρεπε να υπογράψει την εντολή έκδοσης, πράγμα που έκανε σήμερα.

Σε ανακοίνωσή του ο ιστότοπος Wikileaks έκανε λόγο για «μια μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου» και ανακοίνωσε πως ο Τζούλιαν Ασάνζ θα ασκήσει έφεση. Ο Αυστραλός έχει δικαίωμα να το κάνει μέσα σε 14 ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ