Μεγάλη ληστεία σε μουσείο της Δρέσδης – Κλάπηκαν θησαυροί αξίας 1 δισ. ευρώ

ΕΝΑ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Μεγάλη ληστεία στο μουσείο Green Vault της Δρέσδης. Έκλεψαν κοσμήματα και θησαυρούς αμύθητης αξίας.

Συναγερμός σήμανε στη Δρέσδη καθώς ληστές αφαίρεσαν κοσμήματα και άλλους θησαυρούς αξίας έως ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από μουσείο, τις πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι άγνωστοι εισβολείς έκοψαν την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος στο μουσείο Green Vault το οποίο στεγάζει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές κοσμημάτων ανέφερε η γερμανική εφημερίδα χωρίς να αποκαλύψει την πηγή της.

Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στο κτίριο του μουσείου και δήλωσε ότι συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου να  καταγράψει τις απώλειες. «Δεν έχουμε αναγνωρίζει κάποιον εισβολέα ούτε έχουμε κάνει ακόμα συλλήψεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Από την πλευρά του μουσείου δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο για το γεγονός.

Η συλλογή ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από τον Αύγουστο τον Ισχυρό ο οποίος υπήρξε Σάξονας Εκλέκτορας και αργότερα βασιλιάς της Πολωνίας. Ένας από τους πιο γνωστούς θησαυρούς της συλλογής ήταν ένα διαμάντι 41 καρατίων, το οποίο δανείστηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Η κλοπή ήταν ένα πλήγμα για το σύνολο του κράτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μάικλ Κρέτσμερ. «Τα έργα του Green Vault και του Παλατιού δημιουργήθηκαν από τον λαό της Σαξονίας με πολλούς αιώνες σκληρής δουλειάς», τόνισε επίσης.