Κέρδισαν τους δήμους σε ιστορικές πόλεις όπως Λίλη, Μπορντό, Στρασβούργο. Η απρόσμενη νίκη των Οικολόγων-Πράσινων στον χθεσινό δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποτελεί πονοκέφαλο για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έγινε τρεις μήνες μετά τον πρώτο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Σημαδεύτηκε από αποχή-ρεκόρ (περίπου 60%°) παρά τα έκτακτα μέτρα που είχαν ληφθεί, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και μέτρα υγιεινής στα εκλογική κέντρα.
Η επικράτηση-έκπληξη των Οικολόγων-Πράσινων σε μεγάλες ιστορικές πόλεις της Γαλλίας, για πρώτη φορά, προκάλεσε την ανησυχία του Μακρόν. Ακόμη και στο Παρίσι, όπου επανεξελέγη η σοσιαλίστρια δήμαρχος Αν Ινταλγκό, οι Οικολόγοι-Πράσινοι οι οποίοι συμμάχησαν μαζί της, έδωσαν το κρίσιμο ποσοστό νίκης.
Τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν σήμερα λόγο για «σεισμό», αφού οι μεγάλες πόλεις της Γαλλίας εξέλεγαν παραδοσιακά δημάρχους από το σοσιαλιστικό ή το συντηρητικό κόμμα. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι επικράτησαν πανηγυρικά ακόμη και σε μικρότερες αλλά σημαντικές πόλεις, όπως η Γκρενόμπλ, η Μπεζανσόν, η Τουρ, το Πουατιέ, το Ανεσί. «Είναι μια ιστορική ημέρα για την οικολογία», δήλωσε ο εθνικός γραμματέας του κόμματος Οικολόγοι-Πράσινοι (EELV), Ζουλιάν Μπαγιού. «Απόψε κέρδισε η θέληση για μια συγκεκριμένη οικολογία, μια οικολογία δράσης», δήλωσε το βράδυ του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ο ηγέτης του κόμματος και ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος δεν έκρυβε τη χαρά του.
Μπαίνουν στην κυβέρνηση Μακρόν οι Πράσινοι;
Η επικράτηση των Οικολόγων θορύβησε τον Μακρόν, ο οποίος θα δεχθεί σήμερα στο προεδρικό μέγαρο τα μέλη της Επιτροπής για το Κλίμα και θα δώσει «τις απαντήσεις που επιβάλλονται», ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να δώσει νέες κατευθύνσεις στην πολιτική του, ενώ αναλυτές αναφέρουν ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και να συμπεριλάβει στελέχη από το κόμμα των Οικολόγων-Πράσινων.
Ο εκλογικός θρίαμβος των Οικολόγων στις αυτοδιοικητικές εκλογές έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το φιάσκο του κυβερνώντος κόμματος (LREM -La République en marche), το οποίο δεν κέρδισε κανέναν μεγάλο δήμο ενώ η μόνη θετική στιγμή ήταν η επανεκλογή του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ στον δήμο της Χάβρης, παρότι ο πρωθυπουργός δεν ανήκει στο κόμμα LREM. Ο Εμανουέλ Μακρόν τον συνεχάρη για την επανεκλογή του, αν και παραμένει άγνωστο αν ο Εντουάρ Φιλίπ θα παραμείνει πρωθυπουργός στον προσεχή ανασχηματισμό.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο παραμένει σε πολύ χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, κατόρθωσε να συγκρατήσει δυνάμεις και κέρδισε τις πόλεις Παρίσι, Λίλη, Ρεν, Νάντ, Κλερμόν Φεράν, Λε Μαν, Ντιζόν, Νανσί, Μοντελιέ. Το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί κράτησαν τις πόλεις Τουλούζ και Νίκαια. Με χαμηλά ποσοστά εμφανίστηκε και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, η οποία κέρδισε μόνο μια μεγάλη πόλη, την Τουλόν.
Η αποχή-ρεκόρ φοβίζει
«Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών αποκάλυψε τις προσδοκίες των πολιτών για την οικολογία, σε ένα πλαίσιο που υποδηλώνει μια βαθειά κρίση της δημοκρατίας», σημειώνει σε ανάλυση της η Le Monde, με αφορμή την αποχή που έφτασε σχεδόν το 60%.
«Απαιτούνται ειδικές μελέτες για να καταλάβουμε γιατί σχεδόν 60% των ψηφοφόρων απείχαν. Φοβήθηκαν ότι θα μολυνθούν από τον ιό; Θέλησαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι αδιαφορούν για την εκλογική αναμέτρηση, αυτή αλλά και οποιαδήποτε άλλη; Το αποτέλεσμα πάντως είναι ανησυχητικό. Ποτέ η αποχή δεν είχε φθάσει σε τέτοια επίπεδα στην 5η Δημοκρατία για μια αναμέτρηση που αγαπούν οι Γάλλοι, τις δημοτικές εκλογές», προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.
Η εκτίναξη των ποσοστών των Οικολόγων-Πράσινων εγγράφεται σε αυτό το πλαίσιο. Οι Πράσινοι κατέκτησαν την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές του 2019 και ο ηγέτης τους Γιανίκ Ζαντό εξελέγη ευρωβουλευτής. Δεν φαντάζονταν, ωστόσο, ότι έναν χρόνο αργότερα θα έφθαναν στο σημείο να πάρουν τα ηνία πόλεων όπως η Λυόν, το Μπορντό, το Στρασβούργο κλπ. Σχεδόν άγνωστοι υποψήφιοι εξελέγησαν ως δήμαρχοι για να αγωνιστούν κατά της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας αναταράξεις στο πολιτικό κατεστημένο. Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η μόνη επιλογή του Μακρόν, μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, είναι να «πρασινίσει» την πολιτική του.
Ποιός είναι ο Γιανίκ Ζαντό
Σε ηλικία 52 ετών, ο χαμηλών τόνων ηγέτης των Πρασίνων της Γαλλίας έχει μεγάλη εμπειρία στον χώρο των περιβαλλοντικών ΜΚΟ και έναν ισχυρό μέντορα: τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, με τον οποίο ίδρυσαν το κόμμα EELV, το 2009.
Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, ο Γιανίκ Ζαντό έκανε τον γύρο της Γαλλίας, για την προεκλογική εκστρατεία
Στέλεχος της Greenpeace France ως το 2008, ο Γιανίκ Ζαντό εκλέγεται ευρωβουλευτής από το 2009 ως σήμερα. Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, μιλάει για το πουλέν του με τα καλύτερα λόγια: «Είναι το αντίθετο από έναν πολιτικό που τον στραγγαλίζει η ιδεολογία του», έχει πει.