Εικόνες που παραπέμπουν σε Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διακρίνονται στη Μαριούπολη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει καταστραφεί από τα ρωσικά πυρά. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, κάθε 10 λεπτά πέφτουν βόμβες στη Μαριούπολη, ενώ παγκόσμια ανησυχία εγείρει το γεγονός ότι δύο παιδιά έχουν τραυματιστεί σοβαρά, με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη.
Όπως αναφέρει Ουκρανός αξιωματούχος, δύο παιδιά δίνει μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Τραυματίστηκαν από ρωσικά πυρά στη διάρκεια της διαδρομής με την οικογένειά τους, σε όχημα, από τη Μαριούπολη στη Ζαπορίζια.
Τελεσίγραφο έστειλε προς ενός 24ωρου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ουκρανική κυβέρνηση αναφορικά με την παράδοση της Μαριούπολης. Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι κάλεσαν τους «εθνικιστές μέσα στην πόλη» να παραδώσουν τα όπλα, σημειώνοντας ότι θα τους προσφέρουν ασφαλές πέρασμα τη Δευτέρα.
Στη συνέχεια ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε το τελεσίγραφο λέγοντας τα εξής: «Η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα από τη Ρωσία και πόλεις όπως το Κίεβο, η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο δεν θα αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή».
«Μας έχουν αφήσει ένα τελεσίγραφο με διάφορα σημεία. “Ακολουθήστε το και τότε θα τελειώσουμε τον πόλεμο” μας λένε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε: «Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί το τελεσίγραφο της Ρωσίας».
«Η Ρωσία θεωρεί πως είναι απαραίτητο να μας καταστρέψει όλους, τότε θα εκπληρωθεί το τελεσίγραφό της. Για παράδειγμα, λένε “δώστε μας το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη ή το Κίεβο”. Ούτε το Χάρκοβο ούτε η Μαριούπολη ούτε το Κίεβο ούτε εγώ, ο πρόεδρος, μπορούμε να το αποδεχτούμε. Ο ίδιος ο λαός προστατεύει το κράτος μας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Κίεβο.
Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.
Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.