Η Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, που απεβίωσε σήμερα, Τετάρτη, «υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», αναφέρουν για το βιογραφικό της οι περισσότερες διεθνείς πηγές.
Ωστόσο, η δυναμική γυναίκα, με το προσωνύμιο «γεράκι» την εποχή του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δυστυχώς, είχε και μελανά σημεία στην πολιτική της πορεία – ορισμένα εκ των οποίων δημιούργησαν σοκ και αποτροπιασμό στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Τον Απρίλιο του 2016, η Μαντλίν Ολμπράιτ μίλησε στην εκπομπή του euronews «Global Conversation» και στη δημοσιογράφο Ιζαμπέλ Κουμάρ.
Σε αυτή την εκπομπή, η αμερικανίδα διπλωμάτης και πολιτικός, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μίλησε για τις δύσκολες αποφάσεις της καριέρας της, τα λάθη και τις αστοχίες της.
Και το κυριότερο; Δήλωσε πως μετανιώνει για την «ανοησία» – όπως τη χαρακτήρισε – να δηλώσει στο παρελθόν ότι «ο θάνατος 500.000 παιδιών στο Ιράκ (τη δεκαετία του ’90) εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων άξιζε τον κόπο»!
«Ο πόλεμος της κυρίας Ολμπράιτ»
Τον Απρίλιο του 1999, είχε γίνει φανερό ακόμη και στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, πως οι εκτιμήσεις του «γερακιού» της αμερικανικής διπλωματίας, δηλαδή της υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα υποχωρούσε αμέσως στη στρατιωτική πίεση του ΝΑΤΟ, ήταν εκτός πραγματικότητας.
Οι βομβαρδισμοί στο Κοσσυφοπέφιο συνεχίζονταν και το αδιέξοδο στην υπόθεση γινόταν πλέον φανερό, με ολοένα και περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Αμερική να επιρρίπτουν σοβαρές ευθύνες στην πρώτη γυναίκα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Μάλιστα, η «Washington Post», που θεωρείται η εφημερίδα με τις στενότερες, ίσως, σχέσεις με το διπλωματικό κατεστημένο στην αμερικανική πρωτεύουσα, έφτασε να γράφει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της ότι η κυρία Ολμπράιτ έκρινε λανθασμένα τις προθέσεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Η εφημερίδα χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο «πόλεμο της κυρίας Ολμπράιτ» και υποστήριξε ότι τόσο η υπουργός Εξωτερικών, όσο και οι σημαντικότεροι σύμβουλοί της εκτίμησαν λανθασμένα πως ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας θα συμπεριφερόταν σαν «ψευτονταής», που μετά τις
πρώτες «σφαλιάρες» θα έκανε πίσω.
Αυτή η πεποίθηση της κυρίας Ολμπράιτ, που έσπρωξε την Αμερική και το ΝΑΤΟ να προχωρήσουν στη στρατιωτική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς
προηγουμένως να έχουν γίνει προετοιμασίες για ενδεχόμενη αντίσταση της σερβικής πλευράς, οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μιλόσεβιτς δέχτηκε να
υπογράψει τη συμφωνία του Ντέιτον για τη Βοσνία, ύστερα από βομβαρδισμούς λίγων μόνο ημερών.
Κανείς, ωστόσο, από την αμερικανική διπλωματική ηγεσία δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ότι η απόσχιση της Βοσνίας από τη Γιουγκοσλαβία έχει πολύ μικρότερη σημασία, από ό,τι η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.
Η Μαντλίν Ολμπράιτ, που όταν ήταν παιδί πήρε δύο φορές τον δρόμο της προσφυγιάς, έχει μία έμμονη ιδέα, όπως έγραψε τότε η «Washington Post»: «Πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της πρέπει να ενωθούν για να ελέγξουν την επιθετικότητα από όπου κι αν προέρχεται, ιδιαίτερα όμως στην Ευρώπη. Γιατί αν δεν το κάνουν,
τότε οι συγκρούσεις θα γενικευτούν»…
Φαίνεται πως η πεποίθησή της αυτή ήταν που την οδήγησε να κάνει ένα τόσο σοβαρό λάθος στην περίπτωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς…