Quantcast

Μακρόν σε Ερντογάν: Σεβαστείτε τις κυρίαρχες αποφάσεις Φινλανδίας και Σουηδίας

Το πλευρό Σουηδίας και Φινλανδίας πήρε ο Γάλλος πρόεδρος

Το πλευρό Σουηδίας και Φινλανδίας πήρε ο Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

 

Ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησε την προσπάθεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ με τον Τούρκο ομόλογό του, την Πέμπτη.

Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος διεμήνυσε στον Ερντογάν τη σημασία του σεβασμού των κυρίαρχων αποφάσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας όπως προκύπτουν από μια δημοκρατική διαδικασία «σε μια παρέμβαση ως απάντηση στην εξέλιξη του περιβάλλοντος ασφαλείας τους».

Ο κ. Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις των σκανδιναβικών χωρών με την Τουρκία θα συνεχιστούν ώστε να βρεθεί «γρήγορα λύση».

Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε ότι «οι επαφές των δύο χωρών με ανθρώπους και οργανώσεις που συνδέονται με το PKK και το συριακό παρακλάδι του, YPG, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα του ΝΑΤΟ».

Φινλανδοί και Σουηδοί διπλωμάτες ξεκίνησαν συνομιλίες με Τούρκους εκπροσώπους στην Άγκυρα την Τετάρτη για να κάμψουν τις αντιστάσεις της Τουρκίας στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών εθνών στο ΝΑΤΟ.

Τι απαιτεί η Άγκυρα

Η Άγκυρα έχει εκδώσει λίστα απαιτήσεων, που πρέπει να ικανοποιηθούν από Ελσίνκι και Στοκχόλμη πριν προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν ταυτόχρονα αιτήσεις για ένταξη στη συμμαχία την περασμένη εβδομάδα, αλλά η Τουρκία έχει εμποδίσει την αρχική επεξεργασία των αιτήσεων.

Μακρόν και Ερντογάν συζήτησαν επίσης το Ουκρανικό την επισιτιστική κρίση και  εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη.

«Σταματήστε να παρέχετε στήριξη σε τρομοκράτες για να άρουμε το βέτο»

Η Τουρκία αναμένει η Σουηδία και η Φινλανδία να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες και να σταματήσουν να παρέχουν, όπως είπε, στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις ώστε η Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε στο μεταξύ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επισήμως αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα επιδιώκοντας να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ευελπιστώντας ότι η διαδικασία ένταξής τους θα είναι γρήγορη.

Άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την σχεδιασθείσα διεύρυνση του ΝΑΤΟ ιστορική.

Ωστόσο, η Τουρκία ήγειρε αντιρρήσεις λέγοντας ότι οι χώρες αυτές υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.