Quantcast

Μακρόν: Όλοι μας πρέπει να επαγρυπνούμε για τους Ταλιμπάν

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει αυξημένος τρομοκρατικός κίνδυνος μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

Οι αφίξεις Αφγανών μεταναστών που αναμένονται στην Ευρώπη μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν δεν θα είναι τόσο πολλές όσο εκείνες του 2015 που συνδέονταν με τον πόλεμο στη Συρία, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

«Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση που θα βιώσουμε θα είναι συγκρίσιμη με εκείνη του 2015 επειδή το Αφγανιστάν δεν είναι Συρία και επειδή υπήρξαν ήδη πολλές μετακινήσεις» Αφγανών μεταναστών τα τελευταία χρόνια, είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τηλεοπτικά κανάλια TF1 και LCI.

«Το βέβαιο είναι ότι περισσότερος κόσμος θα προσπαθήσει να έλθει στην Ευρώπη και κατά συνέπεια αυτό θα ασκήσει πίεση στις δυνατότητες μας να τους υποδεχτούμε», συνέχισε, αφού επανέλαβε ότι η Γαλλία θέλει να βοηθήσει τους Αφγανούς που απειλούνται από τους Ταλιμπάν.

Όσον αφορά τους Αφγανούς στους οποίους θέλει να παράσχει άσυλο η Γαλλία επειδή συνεργάστηκαν μαζί της στο παρελθόν ή επειδή αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απομένουν «πολλές χιλιάδες γυναίκες και άνδρες» που χρήζουν προστασίας, πρόσθεσε. «Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε (…) Θα βρούμε, μαζί με τους εταίρους μας, με τη διαπραγμάτευση που τώρα ξεκινά με τους Ταλιμπάν, λύσεις ώστε στο τέλος να τους επιτραπεί να φύγουν από την Καμπούλ και το Αφγανιστάν και να είναι προστατευμένοι», είπε ο Μακρόν.

Η Γαλλία έβαλε τέλος στην αερογέφυρά της την Παρασκευή και οι ΗΠΑ πλησιάζουν να ολοκληρώσουν τη δική τους εντός των επόμενων ωρών.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει αυξημένος τρομοκρατικός κίνδυνος μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, που στο παρελθόν έδωσαν καταφύγιο σε τρομοκράτες, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι «όλοι μας θα πρέπει να επαγρυπνούμε». Επέμεινε όμως ότι είναι σημαντικό να μην συγχέεται ο τρομοκρατικός κίνδυνος με τη μετανάστευση.

«Τα τελευταία χρόνια, οι επιθέσεις στη Γαλλία διαπράχθηκαν κατά κύριο λόγο από μεμονωμένα άτομα, που επηρεάστηκαν από εξωτερικούς παράγοντες» αλλά «δεν υπήρξαν συνωμοσίες που να σχεδιάστηκαν στο εξωτερικό. Ενισχύσαμε τα μέσα μας, εργαζόμαστε με τους εταίρους μας και με τις φιλικές χώρες που πλήττονται από την τρομοκρατία», όπως για παράδειγμα με το Ιράκ, κατέληξε.