Quantcast

Μαδαγασκάρη: Αντιμέτωπη με πρωτόγνωρο λιμό – «Κάθε μέρα αναρωτιέμαι τι θα φάμε»

Σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της κοινότητας Ιφοτάκα, την πιο πρόσφατη βοήθεια που δόθηκε από το κράτος – ρύζι, λάδι και φασόλια—την υπεξαίρεσαν τον Αύγουστο στρατιώτες και μόνο 90 άνθρωποι από τους 500 που θα έπρεπε να έχουν λάβει βοήθεια έλαβαν το ποσό των 22 ευρώ

Δεν έχουν τίποτα να φάνε και τίποτα να καλλιεργήσουν. Στη νότια Μαδαγασκάρη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης είναι εγκαταλειμμένα, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία μετέτρεψε τους αγρούς σε σκόνη καταδικάζοντας περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην πείνα.

Η τελευταία φορά που έβρεξε στο χωριό Ιφοτάκα ήταν Μάιος και η βροχή κράτησε μόνο δύο ώρες.

Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα χωριά και όσοι έχουν απομείνει εκεί δεν μπορούν πια να καλλιεργούν τη γη. Η απουσία τροφής έχει κάνει τους ανθρώπους κουρασμένους, ενώ δυσχεραίνει τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

«Νιώθω άρρωστη και αγχωμένη. Κάθε ημέρα αναρωτιέμαι τι θα μπορέσουμε να φάμε», δηλώνει η Μονίκ Ελμίν, μητέρα έξι παιδιών που ζει στο χωριό Ατόμπι.

Τα τρία μεγαλύτερα παιδιά της έχουν πάει να βρουν δουλειά αλλού κι εκείνη έχει μείνει πίσω με τα τρία μικρότερα. «Θα ήθελα να πάω να ζήσω σε μια πιο εύφορη περιοχή για να καλλιεργήσω τη γη, αλλά δεν έχω αρκετά χρήματα για να φύγω», εξηγεί.

Σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της κοινότητας Ιφοτάκα, την πιο πρόσφατη βοήθεια που δόθηκε από το κράτος – ρύζι, λάδι και φασόλια—την υπεξαίρεσαν τον Αύγουστο στρατιώτες και μόνο 90 άνθρωποι από τους 500 που θα έπρεπε να έχουν λάβει βοήθεια έλαβαν το ποσό των 22 ευρώ.

Ο νότος της Μαδαγασκάρης πλήττεται συχνά από λιμό. Όμως η ξηρασία που επικρατεί εδώ και μήνες είναι η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ, ο οποίος την αποδίδει στην κλιματική αλλαγή. Ο αριθμός των ατόμων που υπέκυψαν λόγω του λιμού δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί καθώς και άλλες ασθένειες προστίθενται στον υποσιτισμό και επειδή η περιοχή που πλήττεται είναι τεράστια.

Στην ουρά μπροστά από την κλινική των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF), που μετακινείται από χωριό σε χωριό, παιδιά παίρνουν μπισκότα υψηλής θερμιδικής αξίας.

Νοσηλευτές και μέλη του προσωπικού των MSF ασχολούνται με τα πιο επείγοντα περιστατικά, τα οποία εξετάζουν κατά προτεραιότητα. Ζυγίζουν τα παιδιά και μετρούν την περιφέρεια του μπράτσου τους, ένας βασικός δείκτης για τον βαθμό του υποσιτισμού.

Ο Ζαπεντισόα, 9 ετών, ζει με τη γιαγιά του στο Μπεφένο. Το αγοράκι ζυγίζει μόλις 20 κιλά και έχει ανησυχητικά σημάδια. Η ιατρική ομάδα του δίνει φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής.

Οι οικογένειες φεύγουν από την κλινική των MSF με τρόφιμα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που διαθέτουν τα οποία είναι προγραμματισμένα να κρατήσουν για 15 ημέρες. Λίγο πιο μακριά άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς ή τοπικές που στηρίζονται από την κυβέρνηση, προσπαθούν επίσης να προσφέρουν βοήθεια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ