Quantcast

Λουκασένκο: «Θα ανταποδώσουμε τις κυρώσεις σε ΗΠΑ και συμμάχους»

«Η οικονομία μας τελεί υπό εξωτερική πίεση σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα και βάθος», δήλωσε ο Λουκασένκο

Η Λευκορωσία δήλωσε ότι θα ανταποδώσει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εναντίον δεκάδων ατόμων και οντοτήτων στη χώρα, και πως η οικονομία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου εξωτερική πίεση.

Οι νέες κυρώσεις αποσκοπούν να αυξήσουν την πίεση στον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος κατηγορείται από δυτικές κυβερνήσεις ότι νόθευσε τις προεδρικές εκλογές, διατάζοντας τη μαζική καταστολή της αντιπολίτευσης και ότι ωθεί μετανάστες από τη Μέση Ανατολή προς τα σύνορα με την Πολωνία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

“Έχουμε πει κατ’ επανάληψη πως όλα τα μη φιλικά βήματα κατά της Λευκορωσίας θα ακολουθηθούν από κατάλληλα μέτρα απόκρισης. Ο νέος γύρος κυρώσεων δεν είναι εξαίρεση”, ανέφερε σε μία ανακοίνωση το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε επίσης σε διάλογο με τη Δύση.

“Η οικονομία μας τελεί υπό εξωτερική πίεση σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα και βάθος”, δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. “Η επιθετική ρητορική επιμένει.”

Ο Λουκασένκο είπε πως η Λευκορωσία κατάφερε να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη. Η οικονομία σημείωσε ύφεση 0,9% πέρυσι και η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει αύξηση ανάπτυξη 1,2% το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου.

Οι αρχές της Λευκορωσίας θα πρέπει να διασφαλίσουν πως η πληθωρισμός θα μειωθεί στο 6% το 2022, είπε ο Λουκασένκο, από 10,5% που ήταν έως την 1η Νοεμβρίου. “Σχεδιάζουμε να έχουμε μονοψήφιο πληθωρισμό 6% το 2022”, είπε.

Στο μεταξύ, η κρατική αεροπορική εταιρία της Λευκορωσίας, Belavia, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγκάστηκε να μειώσει τον στόλο των αεροσκαφών της σχεδόν στο μισό μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ επέβαλε χθες, Πέμπτη, σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον, κυρώσεις στην Belavia, την οποία κατηγορεί ότι μεταφέρει μετανάστες στο πλαίσιο μιας τακτικής αποσταθεροποίησης ευρωπαϊκών κρατών.

Βάσει των κυρώσεων οι εταιρίες της ΕΕ δεν μπορούν πλέον να ναυλώνουν αεροσκάφη στην εταιρία, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

“Λόγω της επιβολής των περιορισμών, η αεροπορική εταιρία αναγκάστηκε με μειώσει τον στόλο της”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση, όπου προσθέτει πως αυτή την ώρα έχει 15 αεροσκάφη.

Δεν διευκρίνισε ποια από τα 14 αεροσκάφη Boeing και τα 15 Embraer που είχε προηγουμένως δεν αποτελούν πλέον μέρος του στόλου.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η αεροπορική εταιρία είχε στην κατοχή της 15 αεροσκάφη, περιλαμβανομένων 5 Embraer και 8 Boeing και μίσθωνε άλλα 15. Ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αεροπλάνων με χρηματοδοτική μίσθωση ήταν η Air Lease Corporation (ALC).

Η Belavia, η μοναδική αεροπορική εταιρία της πρώην σοβιετικής οικονομίας των 9,5 εκατ. κατοίκων, δήλωσε πως σχεδιάζει να ανοικοδομήσει τον στόλο της με την αγορά αεροπλάνων και επίσης μισθώνοντας αεροσκάφη από εταιρίες που δεν έχουν την έδρα τους στην ΕΕ.

Οι πτήσεις της έχουν απαγορευθεί από το μεγαλύτερο μέρος του εναέριου χώρου της Ευρώπης μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η καθήλωση ενός αεροσκάφους της Ryanair και η σύλληψη ενός διαφωνούντα.