Quantcast

Λουκασένκο: Απειλεί με διακοπή της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Άλλο ένα ανησυχητικό επεισόδιο στη διαρκή κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία

Να κλείσει τις στρόφιγγες κρίσιμου αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω της Λευκορωσίας απείλησε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε περίπτωση που η Ένωση επιμείνει στην επιβολή νέων κυρώσεων, ως αντίδραση στην κρίση που έχει ξεσπάσει στα σύνορα με την Πολωνία.

Με την υποστήριξη του Κρεμλίνου, ο Λουκασένκο δεν παραδέχεται πως κατασκεύασε τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα, όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες άνθρωποι κυρίως από τη Μέση Ανατολή. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή κινούνται κάτω από το μηδέν, ενώ στη διάρκεια των τελευταίων μηνών τουλάχιστον επτά αιτούντες άσυλο πέθαναν από τις κακουχίες.

Ως αντίδραση, η ΕΕ αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερους από 30 λευκορώσους πολίτες και οργανισμούς, πιθανώς συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής αερογραμμής, Belavia.

Οι γείτονες χώρες της Λευκορωσίας αναφέρουν ότι ενδέχεται να αναγκαστούν να σφραγίσουν τα σύνορά τους.

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη, κι εκείνοι επιμένουν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα», είπε ο Λουκασένκο σε έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς του την Πέμπτη. «Και τι θα γίνει αν εμείς κόψουμε τη μεταφορά φυσικού αερίου προς αυτούς; Επομένως, θα πρότεινα στην ηγεσία της Πολωνίας, της Λιθουανίας και άλλων ανεγκέφαλων να σκέφτονται πριν μιλήσουν».

Η απειλή της διακοπής της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του ρωσικού αγωγού Yamal-Europe έχει στόχο την αύξηση της πίεσης προς την Ευρώπη, που ήδη υποφέρει από την σημαντική άνοδο των τιμών φυσικού αερίου που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα εξαιτίας της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Όμως η υποχώρηση των κρατών-μελών της ΕΕ από το νέο γύρω κυρώσεων εις βάρος του Λουκασένκο δεν μοιάζει πιθανή.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν ότι ο Λουκασένκο διευκόλυνε τη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων προς την Ευρώπη μέσω του Μινσκ ως εκδίκηση για τις προηγούμενες κυρώσεις που του επέβαλε η Ένωση. Η Belavia, η λευκορωσική κρατική αερογραμμή έχει διαψεύσει την οποιαδήποτε εμπλοκή της στη μεταφορά ευάλωτων ανθρώπων στα σύνορα με την ΕΕ.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν ότι η προσέλευση μεταναστών μέσω του Μινσκ δεν έχει μειωθεί, ενώ καθημερινά περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στα σύνορα.

Την περασμένη Πέμπτη, σε κοινή τους ανακοίνωση, οι υπουργοί άμυνας των χωρών της Βαλτικής αποκάλεσαν την κατάσταση «την πλέον περίπλοκη κρίση ασφαλείας για την περιοχή μας, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια».

Μάλιστα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η απόφαση της Λευκορωσίας να «χρησιμοποιήσει» τους μετανάστες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «προκλήσεις και σοβαρά περιστατικά, τα οποία με τη σειρά τους να κλιμακωθούν σε στρατιωτικό επίπεδο».

Ως ένδειξη υποστήριξης προς τον Λουκασένκο, η Μόσχα έχει αποστείλει τις τελευταίες δύο ημέρες βομβαρδιστικά αεροσκάφη, ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, να περιπολούν στον εναέριο χώρο της δυτικής Λευκορωσίας. Το ρωσικό υπουργείο άμυνας αποκάλεσε τις περιπολίες, που συμπεριέλαβαν ασκήσεις προσομοίωσης βομβαρδισμών από τα δύο Tupolev Tu-160 με στρατιώτες και των δύο κρατών.

«Αφήστε τους να στριγκλίσουν και να ουρλιάξουν», ήταν τα εμπρηστικά σχόλια του Λουκασένκο στους ανώτερους αξιωματούχους του. «Ναι, αυτά τα βομβαρδιστικά είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να δούμε τι κάνουν πίσω από τα σύνορα».

Επιπλέον, ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι υπήρξαν απόπειρες λαθραίας μεταφοράς όπλων από την ανατολική Ουκρανία προς τους ανθρώπους στα σύνορα, σε μια απόπειρα να «προκαλέσουν τους συνοριοφύλακές μας σε σύγκρουση με τους δικούς τους». Δεν παρουσίασε τεκμήρια για τον ισχυρισμό, για τον οποίο όπως δήλωσε έχει ήδη συζητήσει με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο υπουργός εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να αποστείλει στα σύνορα της χώρας επιπλέον 8.500 στρατιώτες και αστυνομικούς, αλλά και 15 ελικόπτερα, για να αποτρέψει απόπειρες εισόδου στη χώρα. Αν και δεν ανήκει στην ΕΕ, η χώρα έχει αναφέρει ότι ανησυχεί μήπως παρασυρθεί στην κρίση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η κρίση πρόκειται να επιδεινωθεί. Ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, Χάικο Μάας, τόνισε ότι η εικόνα από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς των προσφύγων στα δάση της Λευκορωσίας είναι «φρικτή».

«Ο Λουκασένκο ευθύνεται για τα βάσανά τους. Κακοποιεί ανθρώπους για να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη».

Ο υπουργός εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, ανέφερε ότι η Λιθουανία είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, προκειμένου οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο να μπορέσουν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους.

«Έχουμε πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα ότι υπάρχουν άνθρωποι στα σύνορα που θέλουν να επιστρέψουν, στο Ιράκ και σε άλλες χώρες. Ο μόνος διεθνής οργανισμός που μπορεί να πιέσει τη Λευκορωσία είναι τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους, σύμφωνα με το Reuters.