Quantcast

Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά βίντεο με Ισραηλινό που κρατείται αιχμάλωτος (Βίντεο)

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χαμάς κρατά αιχμάλωτους δύο Ισραηλινούς πολίτες, οι οποίοι πιστεύεται ότι πέρασαν αυτοβούλως στη Γάζα, για άγνωστους λόγους

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα ένα βίντεο, που υποτίθεται ότι δείχνει έναν Ισραηλινό πολίτη, ο οποίος κρατείται αιχμάλωτος στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και επτά χρόνια.

Η δημοσιοποίηση αυτών των εικόνων, για πρώτη φορά μετά την αιχμαλωσία του άνδρα αυτού, φαίνεται ότι εντάσσεται στην προσπάθεια της Χαμάς να πιέσει το Ισραήλ για να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων. Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου έχουν παγώσει.

Στο βίντεο, διάρκειας 39 δευτερολέπτων, εικονίζεται ένας άνδρας που έχει τις αισθήσεις του αλλά είναι ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι, με μάσκα οξυγόνου στο πρόσωπο. Στο τέλος, η κάμερα κάνει κοντινό σε μια ισραηλινή ταυτότητα, που γράφει το όνομα και φέρει τη φωτογραφία ενός από τους αιχμάλωτους Ισραηλινούς πολίτες, του Χισάμ αλ Σάγεντ.

Στην οθόνη της τηλεόρασης δίπλα του, προβάλλεται ένα ρεπορτάζ από ένα οικονομικό φόρουμ που φιλοξενήθηκε αυτό το μήνα στο Κατάρ.

Η Χαμάς δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για την υγεία του Ισραηλινού. Την Δευτέρα, ανακοίνωσε μόνο ότι είχε «επιδεινωθεί».

Για «ψυχική ασθένεια» μιλά το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι η δημοσιοποίηση της εικόνας ενός ασθενούς είναι μια «καταδικαστέα και απέλπιδα προσπάθεια» της Χαμάς, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις κρατώντας αιχμάλωτο έναν πολίτη που, όπως είπε, πάσχει από ψυχική ασθένεια.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χαμάς κρατά αιχμάλωτους δύο Ισραηλινούς πολίτες, οι οποίοι πιστεύεται ότι πέρασαν αυτοβούλως στη Γάζα, για άγνωστους λόγους. Η παλαιστινιακή οργάνωση κρατά επίσης τα λείψανα δύο στρατιωτών, που σκοτώθηκαν το 2014 στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο παρελθόν, το Ισραήλ έκανε ανταλλαγές αιχμαλώτων με τη Χαμάς. Η γνωστότερη από αυτές έγινε το 2011, όταν απελευθερώθηκε ο Γκιλάντ Σαλίτ, ένας στρατιώτης που είχε απαχθεί το 2006, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.000 Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ