Κύματα ακραίας ζέστης, ορισμένες φορές θανατηφόρα, έχουν πλήξει διάφορα μέρη του πλανήτη τους τελευταίους μήνες, όπως την δυτική Ευρώπη αυτόν τον μήνα και την Ινδία την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει συχνότερα τα κύματα καύσωνα, ένα φαινόμενο που αναμένεται να οξυνθεί με την προβλεπόμενη άνοδο των θερμοκρασιών τις προσεχείς χρονιές.
Η Κίνα δεν αποτελεί εξαίρεση: η Σανγκάη κατέρριψε πρόσφατα ρεκόρ κύματος ζέστης 149 ετών, καταγράφοντας 40,9 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις επαρχές Ζετζιάνγκ και Φουτζιάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ο υδράργυρος ξεπέρασε το σαββατοκύριακο τους 41 βαθμούς Κελσίου, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ σε δύο πόλεις των επαρχιών αυτών.
Ο πληθυσμός στις ζώνες στις οποίες έχει κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός –κυρίως στο νοτιοανατολικό και το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας– έχει λάβει οδηγία να “σταματήσει κάθε δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους” και “να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη πυρκαγιών“, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.
Το Σάββατο σηματοδότησε την έναρξη της πιο ζεστής περιόδου της χρονιάς, σύμφωνα με το παραδοσιακό κινεζικό ημερολόγιο, αλλά αυτό το καλοκαίρι δείχνει να ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Για να δροσιστούν εκατοντάδες Κινέζοι ξεχύθηκαν χθες, Κυριακή, στην παραλία της Σιαμέν, στην επαρχία Φουτζιάν.
Το κύμα αυτό καύσωνα θέτει υπό πίεση το κινεζικό σύστημα ηλεκτροδότησης, καθώς κάτοικοι και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν περισσότερο κλιματισμό. Οι πιο μεγάλοι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας κατέρριψαν ρεκόρ παραγωγής στα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με την Sxcoal, ειδική έκδοση για την ενέργεια.
Οι τοπικές αρχές σε ορισμένες επαρχίες αποφάσισαν να σβήσουν τον δημόσιο φωτισμό και να χρεώσουν ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα για τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των ωρών υψηλής ζήτησης.
Ο καύσωνας θα “επηρεάσει αρνητικά τις τοπικές καλλιέργειες”, προειδοποίησε εξάλλου ο Φου Τζιαολάν, αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος προβλέψεων στο Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ