Λιβύη: Οι εμπόλεμες πλευρές ανακοίνωσαν το άνοιγμα του παραλιακού δρόμου

Στοιχείο-κλειδί μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συμφώνησαν πέρυσι έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων

Οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη δήλωσαν σήμερα ότι άνοιξαν και πάλι τον κυριότερο παραλιακό δρόμο κατά μήκος της πρώτης γραμμής, ένα στοιχείο-κλειδί μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συμφώνησαν πέρυσι έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ επιτροπή 5+5, που αποτελείται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του διοικητή Χαλίφα Χάφταρ με έδρα την ανατολική Λιβύη και τις δυνάμεις με έδρα τη δυτική Λιβύη που υποστηρίζουν την κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη, ανέφεραν σε ανακοίνωση πως ο δρόμος είναι ανοικτός από τις 03:00 ώρα Ελλάδας.

Δεν είναι ανοικτός στη στρατιωτική κυκλοφορία, ανέφερε η επιτροπή και η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης κάποια προπαρασκευαστικά βήματα για την αποχώρηση των ξένων μαχητών, άλλος ένας όρος που περιλαμβάνεται στην κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε πέρυσι και μένει ακόμη να εφαρμοστεί.

Η αργή πρόοδος στο άνοιγμα του δρόμου αντανακλούσε άλλα εμπόδια στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ προσπάθεια για την επίλυση της μακράς σύγκρουσης στη Λιβύη που περιλαμβάνει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μια κυβέρνηση ενότητας, προτεινόμενες εκλογές και κινήσεις για ενοποίηση οικονομικών θεσμών.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας η οποία επελέγη μέσω μιας διαδικασίας με τη συνδρομή του ΟΗΕ νωρίτερα φέτος και στη συνέχεια επικυρώθηκε από το διχασμένο, με έδρα την ανατολική Λιβύη, Κοινοβούλιο, ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο.

Ωστόσο από τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία σε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός περιλαμβανομένης μιας συνταγματικής βάσης για τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο και για τον προϋπολογισμό της ΚΕΕ.

Επικριτές του προέδρου του Κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ, ο οποίος είχε συμμαχήσει με τον Χάφταρ στη διάρκεια της επίθεσής του στην Τρίπολη το 2019-2020, θεωρούν τις καθυστερήσεις απόδειξη ότι οι εδρεύουσες στην ανατολική Λιβύη δυνάμεις προσπαθούν να σαμποτάρουν τη διαδικασία.

Ο Σάλεχ και οι σύμμαχοί του στην ανατολική Λιβύη κατηγόρησαν στο μεταξύ την ΚΕΕ ότι γίνεται “μια κυβέρνηση της Τρίπολης” και της επέρριψαν την ευθύνη για την αποτυχία ενοποίησης των θεσμών.

Την περασμένη εβδομάδα ο Σάλεχ προειδοποίησε πως μια αποτυχία διεξαγωγής εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας άλλης αντίπαλης κυβέρνησης στα ανατολικά.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ