Λιβύη: Νεκροί 17 πρόσφυγες και μετανάστες σε ναυάγιο

Διασώθηκαν περισσότεροι από 380

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι πνίγηκαν όταν ναυάγησε το πλεούμενο με το οποίο προσπαθούσαν να περάσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ιταλία μετά τον απόπλου τους από τη Λιβύη, ενώ άλλοι 380 και πλέον διασώθηκαν από την τυνησιακή ακτοφυλακή, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η τυνησιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Το πλεούμενο είχε αναχωρήσει από τη Ζουάρα, στις βορειοδυτικές ακτές της Λιβύης, και μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Ερυθραία, το Μαλί και το Μπανγκλαντές, διευκρίνισε η υπηρεσία περίθαλψης και βοήθειας.

«17 Βεγγαλέζοι μετανάστες πέθαναν και πάνω από 380 μετανάστες διασώθηκαν», διευκρίνισε ο Μόνγκι Σλιμ, αξιωματούχος της τυνησιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Τους τελευταίους μήνες δεκάδες μετανάστες έχουν πνιγεί στα ανοικτά των τυνησιακών ακτών, καθώς αυξάνονται οι προσπάθειες διέλευσης της Μεσογείου από τη Λιβύη και την Τυνησία προς το έδαφος της Ιταλίας.

Οι αφίξεις στην ιταλική επικράτεια, μια από τις βασικές πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, είχαν μειωθεί θεαματικά αλλά αυξάνονται και πάλι το 2021. Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φθάσουν στη Γηραιά Ήπειρο, πολλοί για να σωθούν από ένοπλες συρράξεις ή την ανέχεια σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ανακοίνωσε επίσης χθες ότι άλλοι περίπου 20 μετανάστες πνίγηκαν ενώ άλλοι 500 αναχαιτίστηκαν στη Μεσόγειο και επιστράφηκαν στη Λιβύη από την ακτοφυλακή.

Η Σάφα Μσέλι, μια εκπρόσωπος του ΔΟΜ, ανέφερε μέσω Twitter ότι οι μετανάστες που αναχαιτίστηκαν τέθηκαν όλοι υπό κράτηση.

Πάνω από 14.700 μετανάστες έχουν αναχαιτιστεί από τη λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία υποστηρίζεται από την ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του έτους. Πρόκειται για αριθμό υψηλότερο από αυτόν που είχε καταγραφεί ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Λιβύη μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη τα χρόνια του χάους και του πολέμου που ακολούθησαν την εξέγερση του 2011 η οποία υποστηρίχθηκε από χώρες μέλη του NATO και οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και την εξόντωσή του.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει επανειλημμένα να μην οδηγούνται μετανάστες πίσω στη Λιβύη, όπου διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια, σεξουαλικές κακοποιήσεις, ή να μετατραπούν στο αντικείμενο εμπορίας ανθρώπων.

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι το Sea-Watch 3, το πλοίο της που εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, επιστρέφει στην περιοχή ανοικτά της Λιβύης έπειτα από την παραμονή του στην Ισπανία για ένα διάστημα για επισκευές και ανεφοδιασμό.

Το Sea-Watch 3 είχε συλληφθεί στην Ιταλία, όπου οι αρχές επιχειρηματολόγησαν πως ανησυχούσαν για το κατά πόσον ήταν αξιόπλοο, προτού καταπλεύσει στην Ισπανία. Βρίσκεται ξανά καθ’ οδόν προς την κεντρική Μεσόγειο, όπου αναμένεται σε λίγες ημέρες. Είχε διασώσει για τελευταία φορά μετανάστες τον Μάρτιο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ