Quantcast

Λίβανος: Τάρεκ Μπιτάρ, ο αδιάφθορος δικαστής που παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές

Αποφασίζοντας να αντιταχθεί σε ολόκληρη την πολιτική τάξη, ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ, επιφορτισμένος με την έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές στον Λίβανο και εντυπωσιάζει με το θάρρος του

Αυτός ο διακριτικός 48χρονος δικαστικός αναγκάσθηκε, κάτω από ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις, να διακόψει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο την έρευνά του για την τραγωδία που παραμόρφωσε την Βηρυτό σκοτώνοντας περισσότερους από 215 ανθρώπους.

Αλλά αποφάσισε ο ίδιος να την επαναλάβει χθες και να απαγγείλει σήμερα κατηγορίες κατά προσωπικοτήτων του πολιτικού και δικαστικού κόσμου και του μηχανισμού ασφαλείας του Λιβάνου, ανάμεσά τους ο γενικός εισαγγελέας, γεγονός πρωτοφανές στην χώρα.

Η εισαγγελία απέρριψε όλες τις αποφάσεις.

Με τη φήμη του αδιάφθορου δικαστή, ο Τάρεκ Μπιτάρ αποτελεί για πολλούς το σύμβολο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, ενός από τους τελευταίους πυλώνες του Λιβάνου που βρίσκεται υπό κατάρρευση.

“Είναι θαρραλέος, ακόμη και θρασύς, σε σημείο που έρχεται σε αντιπαράθεση με το σύνολο της εξουσίας η οποία παρεμποδίζει εδώ και δυόμισι χρόνια την έρευνα”, δηλώνει η Σεσίλ Ρουκόζ, μία από τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων της έκρηξης, από την οποία και η ίδια έχει χάσει τον αδελφό της.

Διότι αυτό ο ήρεμος και διακριτικός δικαστής έχει εξασφαλίσει την ακλόνητη εμπιστοσύνη των οικογενειών των θυμάτων του δράματος που προκλήθηκε από την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων νιτρικού αμμωνίου χωρίς μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι της Βηρυτού.

Αλλά ενοχλεί μεγάλο τμήμα της πολιτικής τάξης του Λιβάνου που φρόντισε να προκαλέσει τη διακοπή της έρευνάς του τον Δεκέμβριο 2021.

“Γνωρίζει ότι απειλείται, αλλά δεν φοβάται. Θέλει να φθάσει μέχρι το τέλος, διότι τον δεσμεύει η συνείδησή του. Ανήκει στους δικαστές που δεν υποκύπτουν στην πολιτική εξουσία”, λέει η Σεσίλ Ρουκόζ.

Κατά του δικαστή Μπιτάρ έχει στραφεί η παντοδύναμη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ που απαιτεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο την αντικατάστασή του κατηγορώντας τον ότι “επιδιώκει να πολιτικοποιήσει την έρευνα”.

Τον Οκτώβριο 2021, διαδήλωση που οργανώθηκε από την Χεζμπολάχ και τον σύμμαχό της, το κίνημα Αμάλ, για να απαιτήσει την απομάκρυνση του Μπιτάρ εξελίχθηκε σε τραγωδία: πυρά που ρίχτηκαν κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο σκότωσαν επτά ανθρώπους και επανέφεραν στον Λίβανο τις μνήμες του εμφυλίου πολέμου.

Απειλές

Σε μία χώρα όπου η πίστη στη φατρία έχει προτεραιότητα, ο δικαστής δεν ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό στρατόπεδο, την ώρα που πολλοί δικαστές ανήκουν στα μεγάλα κόμματα που αντιπροσωπεύουν τη θρησκευτική τους κοινότητα.

Σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντός του, είναι ένας άνθρωπος “πολύ ήρεμος”, αλλά αποφασισμένος.”Επαναλαμβάνει ότι δεν θα παραδεχθεί ήττα παρά τις πιέσεις και ότι δεν θα εγκαταλείψει την έρευνα”.

Σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, ο δικαστής Μπιτάρ αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες απειλές και λαμβάνει μέτρα προστασίας κατά τις μετακινήσεις του.

Ακόμη και κατά την γνώμη των επικριτών του, ο δικαστής Μπιτάρ, χριστιανός, έχει οικοδομήσει την φήμη του “ακέραιου και αδιάφθορου” δικαστή.

Σίγουρος για τον εαυτό του, ακόμη και αλαζόνας, σύμφωνα με ορισμένους, αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις και δεν μιλά στον Τύπο.

“Οταν του ανατέθηκε η έρευνα, δυσκολεύτηκαν να βρουν φωτογραφία του”, δήλωσε κοντινό του πρόσωπο.

Απλός και αγέλαστος, αρνείται όλες τις προσκλήσεις και αποφεύγει τις κοινωνικές εκδηλώσεις φοβούμενος μήπως κατηγορηθεί για ενδοτικότητα.

Γεννήθηκε το 1974 στο χωριό Αϊνταμούν του βορείου Λιβάνου, είναι παντρεμένος με φαρμακοποιό και έχει δύο παιδιά.

Εχει πτυχίο Δικαίου από το Πανεπιστήμιο του Λιβάνου και ξεκίνησε την καριέρα του από τον βόρειο Λίβανο δηλώνοντας ανεξάρτητος δικαστής. Διετέλεσε πρόεδρος του Κακουργιοδικείου της Βηρυτού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ