Πανεπιστήμια του Λιβάνου φέρονται ότι πούλησαν «εκατοντάδες» πλαστά πτυχία σε Ιρακινούς – μεταξύ των οποίων και σε βουλευτές – και η απάτη αυτή ερευνάται τόσο από τη Βηρυτό, όσο και από τη Βαγδάτη.
«Τουλάχιστον τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια του Λιβάνου εμπλέκονται» στην υπόθεση, ανέφερε μια ακαδημαϊκή πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Στο πλαίσιο της έρευνας, κλήθηκε στη Βαγδάτη ο επιτετραμμένος της πρεσβείας του Ιράκ στη Βηρυτό για θέματα πολιτισμού.
Τα πλαστά πτυχία πωλούνταν σε Ιρακινούς, που δεν είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους στα πανεπιστήμια αυτά και εγγράφονταν σε προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως, τα οποία εντατικοποιήθηκαν και λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πολλοί βουλευτές και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο Ιράκ πλήρωσαν για να αγοράσουν αυτά τα «πτυχία» – από μάστερ μέχρι διδακτορικά – ιδίως σε σπουδές θεολογικού περιεχομένου, ανέφερε ένας Ιρακινός που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι τιμές κυμαίνονταν από 5.000 δολάρια για το μάστερ, μέχρι και 10.000 για το διδακτορικό.
Ο ίδιος εξήγησε πάντως ότι ο αριθμός των «27.000 πτυχιούχων» που αναφέρεται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης είναι λανθασμένος, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «εκατοντάδες».
Τα υπουργεία Παιδείας του Ιράκ και του Λιβάνου ερευνούν την υπόθεση.
Το ένα από τα ιδρύματα που εμπλέκονται στην υπόθεση, το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο, που συνδέεται με το Ανώτατο Σιιτικό Συμβούλιο (CSC), απέλυσε την πρόεδρο και τέσσερις επικεφαλής τμημάτων του. Έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε και το CSC, η ανώτερη σιιτική θρησκευτική αρχή στον Λίβανο.