Quantcast

Λίβανος: Η εισαγγελία απορρίπτει την έρευνα δικαστή για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού

Η έρευνα αυτή είχε παραλύσει για περισσότερο από ένα χρόνο

Η εισαγγελία του Λιβάνου απέρριψε σήμερα όλες τις αποφάσεις του δικαστή που έχει αναλάβει την έρευνα για τη μεγάλη έκρηξη που είχε σημειωθεί το 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, γνωστοποιώντας του ότι δεν μπορεί να επαναλάβει την έρευνά του και ότι αυτή παραμένει σε αναστολή, μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή τους, μία ημέρα αφού ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ επανέλαβε αναπάντεχα την έρευνά του.

Παρά τις τεράστιες πολιτικές πιέσεις που δέχεται, ο δικαστής Μπιτάρ αποφάσισε χθες, Δευτέρα, να επαναλάβει την έρευνα γι’ αυτή την έκρηξη, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 215 ανθρώπους και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό 6.500. Η έρευνα αυτή είχε παραλύσει για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο δικαστής συνέχισε σήμερα να αψηφά τη λιβανική εξουσία και απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του γενικού εισαγγελέα, αφού χθες είχε απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος δύο ισχυρών αξιωματούχων των λιβανικών δυνάμεων ασφαλείας.

“Έρευνα για το λιμάνι: ο Τάρεκ Μπιτάρ τρελάθηκε”, είναι σήμερα ο τίτλος της εφημερίδας “Αλ-Άκμπαρ”, που πρόσκειται στην ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία δεσπόζει στην πολιτική ζωή του Λιβάνου.

Ο Μπιτάρ απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του γενικού εισαγγελέα Γασάν Οουεϊντάτ και επτά άλλων προσώπων, μεταξύ των οποίων τρεις δικαστικοί, κυρίως για “ανθρωποκτονία”, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστικός αξιωματούχος.

Η λιβανική εισαγγελία, αντιδρώντας σ’ αυτή την απαγγελία κατηγοριών, απέρριψε σήμερα όλες τις αποφάσεις του δικαστή Μπιτάρ.

Η τεράστια έκρηξη, που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένοι σε κακές συνθήκες στο λιμάνι αφού είχαν ξεφορτωθεί εκεί το 2013. Αποδόθηκε από μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη διαφθορά και την αμέλεια της ηγετικής τάξης του Λιβάνου, η οποία κατηγορείται επίσης από τις οικογένειες θυμάτων και μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι τορπιλίζει την έρευνα για να αποφύγει την απαγγελία κατηγοριών. Μέχρι στιγμής δεν έχει λογοδοτήσει κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το δικαστικό αξιωματούχο, ο Οουεϊντάτ είχε επιβλέψει το 2019 μία έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας για ρωγμές στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο χωρίς μέτρα ασφαλείας.

Ήδη χθες είχαν διαρρεύσει τα ονόματα δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος των οποίων ο δικαστής Μπιτάρ απήγγειλε κατηγορίες. Πρόκειται για τον ισχυρό διευθυντή της Γενικής Ασφάλειας Αμπάς Ιμπραχίμ, που θεωρείται προσκείμενος στη Χεζμπολάχ, και τον επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας Τόνι Σαλίμπα, που πρόσκειται στον πρώην πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν, η θητεία του οποίου έληξε πριν από τρεις μήνες.

Συνολικά διώκονται 13 πρόσωπα, εκ των οποίων πέντε αξιωματούχοι σε βάρος των οποίων ο Μπιτάρ είχε απαγγείλει στο παρελθόν κατηγορίες, κυρίως ο πρώην πρωθυπουργός Χάσαν Ντιάμπ και πρώην υπουργοί.

Ο δικαστής Μπιτάρ όρισε τις ημερομηνίες για την ανάκρισή τους, από τις 6 ως τις 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον δικαστικό αξιωματούχο. Ο Ντιάμπ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης όταν πραγματοποιήθηκε η έκρηξη, στις 4 Αυγούστου 2020, είχε ήδη αρνηθεί να προσέλθει για ανάκριση.

Ο δικαστής αποφάσισε να επαναλάβει την έρευνα έπειτα από απόπειρα των αρχών τους τελευταίους μήνες να διορίσουν έναν δικό τους αναπληρωματικό δικαστή για να βραχυκυκλώσουν τον Μπιτάρ. Η απόπειρά τους αυτή δεν πέτυχε, ωστόσο ο Μπιτάρ εμποδίσθηκε να φέρει σε πέρας το έργο του εξαιτίας περίπου 40 μηνύσεων σε βάρος του από πολιτικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων αυτοί τους οποίους ήθελε να ανακρίνει, καθώς και από μια εκστρατεία της Χεζμπολάχ, που τον κατηγορεί για μεροληψία.

Η εφημερίδα “Αλ-Άκμπαρ” κατηγόρησε σήμερα τον δικαστή Μπιτάρ ότι ενεργεί “στη βάση αμερικανικών εντολών και με ευρωπαϊκή δικαστική υποστήριξη”.

Ο Μπιτάρ συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με δύο γάλλους δικαστικούς που μετέβησαν στη Βηρυτό στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ανοίξει στη Γαλλία, καθώς Γάλλοι περιλαμβάνονταν στα θύματα της έκρηξης.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες “υποστηρίζουν τις λιβανικές αρχές και τις καλούν να διεξαγάγουν μια ταχεία και διαφανή έρευνα”, σύμφωνα με σημερινό μήνυμα στο Twitter της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ