Λίβανος: Δίωξη κατά του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ από τον γενικό εισαγγελέα

Ο γενικός εισαγγελέας του Λιβάνου Γασάν Οουεϊντάτ αποφάσισε να ασκήσει δίωξη κατά του δικαστή που διεξάγει την έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020.

Ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ, ο οποίος αποφάσισε την Δευτέρα να επαναλάβει την έρευνα για την έκρηξη, η οποία είχε διακοπεί επί περισσότερο από έναν χρόνο λόγω ασφυκτικών πολιτικών πιέσεων, διώκεται για “στάση κατά της δικαιοσύνης” και του επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από την χώρα, έγινε γνωστό από δικαστικό αξιωματούχο.

Ο Τάρεκ Μπιτάρ απήγγειλε χθες κατηγορίες σε βάρος του γενικού εισαγγελέα του Λιβάνου Γασάν Οουεϊντάτ και άλλων τριών δικαστικών σε σχέση με την καταστροφική έκρηξη.

Ο Μπιτάρ απήγγειλε επίσης κατηγορίες σε βάρος του υποστρατήγου Αμπάς Ιμπραχίμ, επικεφαλής της λιβανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών, και του υποστρατήγου Τόνι Σαλίμπα, επικεφαλής ενός άλλου σώματος ασφαλείας, σε σχέση με την έκρηξη, καθώς και σε βάρος του πρώην στρατιωτικού διοικητή Ζαν Καχουάτζι, σύμφωνα με δικαστικούς αξιωματούχους.

Δικαστικές πηγές δήλωσαν ότι τον Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί ανακρίσεις 15 προσώπων, περιλαμβανομένων των κορυφαίων αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας, του Οουεϊντάτ, δύο πρώην υπουργών και του Χάσαν Ντιάμπ, του πρωθυπουργού του Λιβάνου όταν είχε σημειωθεί η έκρηξη.

Τάρεκ Μπιτάρ: ένας αδιάφθορος δικαστής, σύμβολο της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης

Αποφασίζοντας να αντιταχθεί σε ολόκληρη την πολιτική τάξη, ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές στον Λίβανο και εντυπωσιάζει με το θάρρος του.

Με την φήμη του αδιάφθορου δικαστή που τον συνοδεύει, ο Τάρεκ Μπιτάρ αποτελεί για πολλούς το σύμβολο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, ενός από τους τελευταίους πυλώνες του Λιβάνου που βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Ο ήρεμος και διακριτικός δικαστής έχει εξασφαλίσει την ακλόνητη εμπιστοσύνη των οικογενειών των θυμάτων του δράματος που προκλήθηκε από την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων νιτρικού αμμωνίου χωρίς μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι της Βηρυτού.

Αλλά ενοχλεί μεγάλο τμήμα της πολιτικής τάξης του Λιβάνου που φρόντισε να προκαλέσει την διακοπή της έρευνάς του τον Δεκέμβριο 2021.

Κατά του δικαστή Μπιτάρ έχει στραφεί η παντοδύναμη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ που απαιτεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο την αντικατάστασή του κατηγορώντας τον ότι “επιδιώκει να πολιτικοποιήσει την έρευνα”.

Απειλές

Σε μία χώρα όπου η πίστη στην φατρία έχει προτεραιότητα, ο δικαστής δεν ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό στρατόπεδο, την ώρα που πολλοί δικαστές ανήκουν στα μεγάλα κόμματα που αντιπροσωπεύουν την θρησκευτική τους κοινότητα.

Σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντός του, είναι ένας άνθρωπος “πολύ ήρεμος”, αλλά αποφασισμένος.”Επαναλαμβάνει ότι δεν θα παραδεχθεί ήττα παρά τις πιέσεις και ότι δεν θα εγκαταλείψει την έρευνα”.

Σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, ο δικαστής Μπιτάρ αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες απειλές και λαμβάνει μέτρα προστασίας κατά τις μετακινήσεις του.