Λιθουανία: «Ξηλώνει» σοβιετικό μνημείο παρά τις αντιρρήσεις του ΟΗΕ

Το έργο στο κοιμητήριο Αντακάλνις αποτελείται από έξι αγάλματα στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού - Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Λιθουανία αποφάσισε να απαλλαγεί από την κληρονομιά της ΕΣΣΔ

Οι αρχές της Λιθουανίας ξεκίνησαν την Τρίτη τη διάλυση ενός σημαντικού σοβιετικού μνημείου στην πρωτεύουσα Βίλνιους, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ που ζητούσε να αναβληθεί η επιχείρηση.

Το επιβλητικό μνημείο, από γκρίζο γρανίτη, βρίσκεται στο κοιμητήριο Αντακάλνις και αποτελείται από έξι αγάλματα στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού.

Αφού παρέμεινε υπό σοβιετική κατοχή επί 50 χρόνια, η Λιθουανία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991. Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χώρα αποφάσισε να απαλλαγεί από την κληρονομιά της ΕΣΣΔ.

Στο Αντακάλνις, εργάτες πλακόστρωναν εδώ και πολλές ημέρες τον χωματόδρομο ώστε να περάσουν οι γερανοί και να φτάσουν κοντά στο μνημείο. Σήμερα τα μηχανήματα άρχισαν να αποκόπτουν τα διάφορα μέρη των γλυπτών. Οι εργασίες αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την εταιρεία που ανέλαβε το έργο.

«Είναι μια ημέρα χαράς, μια ευτυχισμένη στιγμή», είπε ο δήμαρχος Ρεμίγιους Σιμάσιους στους δημοσιογράφους, αφού επισκέφθηκε τον χώρο.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο ο ΟΗΕ κάλεσε τη Λιθουανία να μην διαλύσει τα σοβιετικά μνημεία, μέχρι να επιλυθεί μια διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και πέντε Λιθουανών πολιτών. Οι τελευταίοι έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση να γκρεμιστεί αυτό το μνημείο «παραβιάζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή».

Η Λιθουανία επιμένει ότι τα μνημεία που βρίσκονται σε νεκροταφεία και περιέχουν ανθρώπινα λείψανα θα προστατευθούν. «Το κάνουμε με σεβασμό, δεν καταστρέφουμε τους τάφους», είπε ο δήμαρχος του Βίλνιους, υποβαθμίζοντας την παρέμβαση του ΟΗΕ στην υπόθεση.