Liberation: Η Γαλλία ήξερε για τις συναλλαγές μεταξύ Lafarge και ISIS

Στην Τουρκία η πρώτη συνάντηση

Γάλλοι κρατικοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για τις πληρωμές που πραγματοποίησε ο κολοσσός της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge σε τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία, σύμφωνα με έγγραφο πληροφοριών, σύμφωνα με τη γαλλική Liberatıon.

Το κράτος, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE), γνώριζε καλά τις συνθήκες υπό τις οποίες η Lafarge διατήρησε τη δραστηριότητά της στη Συρία σε έδαφος που εν μέρει είχε καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Το έγγραφο που αποκαλύπτει η Liberation, προέρχεται από τη διεύθυνση στρατηγικής αυτής της υπηρεσίας πληροφοριών, έχει ημερομηνία 26 Αυγούστου 2014 και φέροντας την ένδειξη “εμπιστευτικό” σημειώνει ότι η Lafarge είχε συνάψει συμφωνία με το ISIS για τη διατήρηση εμπορικών δραστηριοτήτων στη Συρία. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους επέτρεψαν στη Lafarge να συνεχίσει να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στο κατασχεθέν εργοστάσιο στη Τζαλαμπίγια της βόρειας Συρίας με αντάλλαγμα 13 εκατομμύρια ευρώ (15,3 εκατομμύρια δολάρια). Η Lafarge αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια σειρά από υποθέσεις παραβίασης του εμπάργκο, απειλή της ζωής των εργαζομένων της και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η έρευνα εστιάζει σε ισχυρισμούς ότι το 2013-14, ο τότε γίγαντας τσιμέντου με έδρα τη Γαλλία διοχέτευσε πληρωμές στο ISIS προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε εργοστάσιο στη Τζαλαμπίγια στη Συρία που βρισκόταν εν μέσω πολέμου.

Σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα του Παρισιού, η πρώτη επαφή μεταξύ της Lafarge και των τρομοκρατών στη Συρία πραγματοποιήθηκε κρυφά το 2012 στην επαρχία Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα (37 μίλια) από το εργοστάσιο της εταιρείας στη βόρεια Συρία. Οι ΗΠΑ γνώριζαν τις συναντήσεις, ενώ το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία τις υποστήριξαν, ανέφεραν οι μάρτυρες.

Μετά τις συναντήσεις στο Γκαζιαντέπ, ο Firas Tlass, γιος του πρώην υπουργού Άμυνας του καθεστώτος Άσαντ, ο οποίος ήταν ανήλικος συνεργάτης του Συριακού εργοστασίου της Lafarge, λάμβανε 80.000-100.000 δολάρια το μήνα για μεταφορά σε τρομοκρατικές οργανώσεις με αντάλλαγμα την αδιάλειπτη πρόσβαση στο εργοστάσιο, μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2012 και του Μαΐου του 2014. Παρά τις πληρωμές, εννέα εργάτες εργοστασίου κρατήθηκαν όμηροι τον Οκτώβριο του 2012. Η Lafarge φέρεται να πλήρωσε 200.000 ευρώ ως λύτρα.

Η κρίση ομήρων δεν σταμάτησε την παραγωγή στο εργοστάσιο, ούτε έκλεισε η επιχείρηση. Αντιθέτως, η γαλλική κυβέρνηση, η οποία χαρακτήρισε το εργοστάσιο ως “τη σημαντικότερη επένδυση της Γαλλίας” στη Συρία, αντιτάχθηκε στο κλείσιμο του. Αφού το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την περιοχή, το εργοστάσιο άρχισε να καταβάλλει στους τζιχαντιστές 20.000 δολάρια το μήνα ως “φόρο”, δήλωσε ο διευθυντής του εργοστασίου Bruno Pescheux στην κατάθεσή του.

Τον Ιούνιο του 2014, η Lafarge διαπραγματεύτηκε κρυφά την επιστροφή του ξένου προσωπικού της εταιρείας λόγω του πολέμου. Ένα μήνα αργότερα, η παραγωγή σταμάτησε στο Αΐν αλ-Αράμπ καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις στην περιοχή και το ISIS εμπόδισε την πρόσβαση στο εργοστάσιο. Η Lafarge επανεκκίνησε την παραγωγή στο εργοστάσιο στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, παρά τις προειδοποιήσεις των Σύρων του YPG, να εγκαταλείψει την περιοχή και παρά την απόφαση του ΟΗΕ να κόψει κάθε είδους οικονομικούς δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία. Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το εργοστάσιο 10 ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με εσωτερική έρευνα της Lafarge, ο όμιλος κατέβαλε σε ένοπλες ομάδες της βόρειας Συρίας περίπου 5,5 εκατ. δολάρια μεταξύ 2011 και 2013, ενώ κατά τις γαλλικές δικαστικές αρχές το ποσό ανέρχεται συνολικά στα 15,3 εκατ. δολάρια για την περίοδο 2011-2015. Το ότι η εταιρεία έχαιρε ευρύτερης ανοχής μπορεί να συναχθεί και από τις διεθνείς προσωπικότητες που συμμετείχαν στο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιό της, συμπεριλαμβανομένης για ένα διάστημα της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι η Lafarge είχε ενεργό ρόλο στην κατασκευή οχυρωματικών έργων στην περιοχή, εν προκειμένω υπέρ του YPG. “Βλέπουμε τούνελ μήκους 90 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία. Πώς χτίστηκαν; Από πού προήλθε το τσιμέντο για την κατασκευή τους; Προήλθε από το εργοστάσιο που έχει η Lafarge, εταιρεία γαλλική” είπε μιλώντας τότε στο βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, προσθέτοντας ότι θα ζητηθούν για αυτό εξηγήσεις από τη Γαλλία και το ΝΑΤΟ.

 

Πηγή: Capital.gr