Λευκορωσία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Η ΕΕ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

Χάος επικρατεί στο Μινσκ.

 

 

Ανθρώπινες αλυσίδες σχηματίζονται σήμερα σε διάφορα σημεία του Μινσκ της Λευκορωσίας για να καταγγείλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

 

Τα πλήθη, κρατώντας στο χέρι λουλούδια ή λευκά μπαλόνια, και με τη συνοδεία των κλάξον των αυτοκινήτων, συγκεντρώθηκαν σε μακρές αλυσίδες δεκάδων ή εκατοντάδων ανθρώπων κατά μήκος λεωφόρων ή γύρω από τους σταθμούς του μετρό, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP.

 

 

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση στο Μινσκ

 

Σύμφωνα με αντιπολιτευόμενα και ρωσικά ΜΜΕ, παρόμοιες δράσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της χώρας, καθώς και σε εργοστάσια, όπως τα BelAZ, Maz, Grodno Azot και Grodnozhilstroy.

 

 

Στο ιστορικό κέντρο του Μινσκ, στην οδό Νεμίγκα, έχουν συγκεντρωθεί 100 άνθρωποι, με τις γυναίκες, πολλές από αυτές λευκοντυμένες, να κρατούν στα χέρια λουλούδια, καρδούλες ή πανό.

 

«Χθες, είδα γυναίκες στα λευκά, όπως αυτές. Και κατάλαβα, θέλω να το κάνω αυτό. Είμαστε κατά της βίας, των εκρήξεων, είμαστε υπέρ των έντιμων εκλογών», εξηγεί η Νάστια, 26 ετών, καλλιτέχνις στον ψηφιακό τομέα.

 

 

Εχουν συλληφθεί σχεδόν 7.000 άνθρωποι από τις διαδηλώσεις

 

Η Ελένα, μια 41χρονη δασκάλα, λέει ότι διαμαρτύρεται για να «σταματήσουν τα βασανιστήρια στη φυλακή, για να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι», μετά τη σύλληψη περίπου 6.700 ανθρώπων από την Κυριακή και την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

 

Σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, οι ανθρώπινες αλυσίδες μετατρέπονται σε πορείες. Αυτή η μορφή κινητοποίησης, που ξεκίνησε χθες, Τετάρτη, από δεκάδες γυναίκες ντυμένες στα λευκά, δεν έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής βίαιη καταστολή όπως συνέβη εναντίον νυχτερινών διαδηλώσεων.

 

 

Πιθανές άμεσες κυρώσεις από την ΕΕ στη Λευκορωσία

 

Στο μεταξύ, διπλωμάτες και αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανό να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας ακόμη και αργότερα αυτό τον μήνα.

 

 

Η Γερμανία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Σουηδία έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ των κυρώσεων και η Αυστρία τηρεί επίσης αυστηρή στάση, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πριν από το αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

 

 

 

Η Ουγγαρία προσπαθεί να υπερασπιστεί τη Λευκορωσία

 

Με οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις να απαιτεί ομοφωνία των 27 κρατών-μελών, η Ουγγαρία είναι κυρίως η χώρα που εμφανίζεται σκεπτική ως προς το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με τις πηγές. Η Ουγγαρία κάλεσε σήμερα την Ενωση «να επιδιώξει τον διάλογο με τη Λευκορωσία και να αποφύγει την περιθωριοποίησή της».

 

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με ορισμένους περιορισμούς, ωστόσο, η Βουδαπέστη δεν θέλησε να μπλοκάρει μια δήλωση που εκδόθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εκ μέρους όλων των χωρών της ΕΕ, η οποία έκανε αναφορά ως επιλογή σε κυρώσεις «εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την παρατηρηθείσα βία, τις αδικαιολόγητες συλλήψεις και την πλαστογράφηση των εκλογικών αποτελεσμάτων».

 

 

«Η κατεύθυνση της διαδρομής μοιάζει σαφής. Πόσοι θα μπουν στη μαύρη λίστα, πόσο βαθιά θα πάμε, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ουγγαρία», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Καμία οριστική απόφαση δεν αναμένεται αύριο, όμως η απάντηση θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μέσα σε μερικές ημέρες έπειτα από μία ακόμη συζήτηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο στις 27-28 Αυγούστου, δήλωσαν οι πηγές αυτές.

 

 

Τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ σε βάρος της Λευκορωσίας περιλαμβάνουν εμπάργκο όπλων καθώς και απαγόρευση εξαγωγής εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταστολή στο εσωτερικό.