Η Λετονία και η Εσθονία αποχώρησαν από το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και πάνω από δώδεκα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την Πέμπτη, ακολουθώντας τα βήματα της Λιθουανίας που αποχώρησε τον περασμένο Μάιο.
Η κίνηση αυτή έρχεται κατά τη διάρκεια της κριτικής που δέχεται η Κίνα από τη Δύση για κλιμάκωση της στρατιωτικής πίεσης στην Ταϊβάν, ένα αυτοδιοικούμενο νησί που η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι δικό της έδαφος.
«Η προηγούμενη συμμετοχή στη μορφή 16+1 δεν έχει αποφέρει τα επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα», δήλωσε στο Reuters το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας.
Οι σχέσεις μεταξύ της Λιθουανίας και της Κίνας επιδεινώθηκαν, αφού το έθνος της Βαλτικής επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει de facto πρεσβεία στα τέλη του περασμένου έτους.
«Η συνεχιζόμενη συμμετοχή της Λετονίας στο πλαίσιο Συνεργασίας υπό την ηγεσία της Κίνας με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν είναι πλέον σύμφωνη με τους στρατηγικούς στόχους μας στο τρέχον διεθνές περιβάλλον», προσθέτει.
Σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, και οι δύο χώρες είπαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για «εποικοδομητικές και ρεαλιστικές σχέσεις με την Κίνα», σεβόμενες τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει περαιτέρω.
Οι κινεζικές πρεσβείες στη Ρίγα της Λετονίας και στο Ταλίν της Εσθονίας δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την Κίνα στρατηγικό αντίπαλο σε ορισμένους τομείς, αλλά επιδιώκει να ενθαρρύνει το Πεκίνο να μεταρρυθμίσει τους εμπορικούς κανόνες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο επιβάλλει κυρώσεις σε ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τιμωρεί οικονομικά τη Λιθουανία.
Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία παραμένουν στο σχήμα συνεργασίας.