Λεμέρ: «Η επιδημία του κορωνοϊού απειλεί την ευρωζώνη και το πολιτικό μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου»

«Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΩΜΑ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΜΑΣ»

«Η επιδημία του κορωνοϊού απειλεί την ευρωζώνη και το πολιτικό μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

«Η ευρωζώνη είτε θα αντιδράσει ενωμένη στην οικονομική κρίση και θα εξέλθει από αυτήν πιο ισχυρή, είτε θα αντιδράσει με αποδιοργανωμένο τρόπο και θα κινδυνεύσει να εξαφανιστεί», είπε ο υπουργός μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση ενώπιον ελάχιστων βουλευτών.

«Η δική μας ευθύνη ξεπερνά επομένως μόνο τα οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα. Αφορά το πολιτικό μέλλον της ηπείρου μας», πρόσθεσε. Ο υπουργός χαιρέτισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, από τις δανειακές εγγυήσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαθέσει 750 δισεκ. ευρώ για την αγορά κρατικών χρεογράφων.

«Η παρούσα κρίση καταδεικνύει ωμά τις αδυναμίες και τις εξαρτήσεις μας» και «σε πολλούς στρατηγικούς βιομηχανικούς τομείς, όπως για παράδειγμα στα φάρμακα, εξαρτιόμαστε υπερβολικά από τον ανεφοδιασμό από την Ασία», παραδέχτηκε εξάλλου ο Λεμέρ. Το προσχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε στους βουλευτές αφορά κρατικές δανειακές εγγυήσεις προς τις επιχειρήσεις ύψους 300 δισεκ. ευρώ. Επίσης, μαζί με το κατεπείγον νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή, θα διατεθούν αμέσως 45 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη των εταιρειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε τεχνική ανεργία.

«Έχουμε μπει σε έναν οικονομικό πόλεμο. Ο πόλεμος αυτός θα είναι μακρύς. Ο πόλεμος αυτός θα έχει κόστος, το οποίο δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πλήρως τη στιγμή αυτή που σας μιλάω», κατέληξε ο Λεμέρ.