Κύπρος: Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ισότητα των φύλων

Στην έκθεση σημειώνεται ότι όσο οι φορείς ισότητας των φύλων είναι διάσπαρτοι και το αρμόδιο όργανο δεν διαθέτει διοικητική δομή, επαρκείς πόρους και εκτελεστική εξουσία είναι πολύ πιθανό για την Κύπρο 60 χρόνια να μην είναι αρκετά για το κλείσιμο της ψαλίδας σε θέματα συμπερίληψης

Βήματα προόδου, αλλά με βραδύτερο ρυθμό συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, καταγράφει η Κύπρος σε θέματα ισότητας των δύο φύλων, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην υπο-εκπροσώπησή τους σε θέσεις λήψης αποφάσεων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) τη Δευτέρα, στο νησί της Αφροδίτης, ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε μόλις στο 57,3% το 2022 από 57% το 2021, ενώ έπεσε μία θέση στην τελική κατάταξη των 27 κρατών μελών της ΕΕ, στην 22η στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Η βαθμολογία της Κύπρου είναι 11,3 μονάδες χαμηλότερη από αυτή του μέσου όρου της ΕΕ.

Στο ναδίρ, με τη χαμηλότερη βαθμολογία βρέθηκε, για άλλη μια χρονιά, η απόδοση της γυναικείας δύναμης και πρόσβασης σε θέσεις λήψης αποφάσεων στην πολιτική και την οικονομία.

«Η συμφιλίωση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων παραμένει στις προτεραιότητές μας σε εθνικό επίπεδο και αποτελούν βασικούς στόχους προτεραιότητας στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών 2019-2023. Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι να περιμένουμε 60 χρόνια για να φτάσουμε στην πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τις πολιτικές για πλήρη ισότητα ώστε να φτάσουμε πιο γρήγορα στα επιθυμητά αποτελέσματα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων.

Εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τομείς, ο κλάδος που εμφανίζει τη μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ των φύλων είναι αυτός της ενέργειας (30,1 μονάδες), όπου η Κύπρος κατατάσσεται στην 24η θέση. Με βαθμολογία 22,8 μονάδες, τα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης παρατηρούνται στον της λήψης οικονομικών αποφάσεων. Ωστόσο, παρά την υψηλότερη βαθμολογία (34,6 μονάδες), στον υποτομέα της λήψης πολιτικών αποφάσεων η χώρα κατέχει τη χαμηλότερη θέση (26η).

Στην έκθεση σημειώνεται ότι όσο οι φορείς ισότητας των φύλων είναι διάσπαρτοι και το αρμόδιο όργανο δεν διαθέτει διοικητική δομή, επαρκείς πόρους και εκτελεστική εξουσία είναι πολύ πιθανό για την Κύπρο 60 χρόνια να μην είναι αρκετά για το κλείσιμο της ψαλίδας σε θέματα συμπερίληψης. Σε ότι αφορά πάντως τη συνολική εικόνα της ΕΕ, ο δείκτης ισότητας των φύλων αυξήθηκε κατά μέσο όρο στο 68,6% από 68% το 2021.

Από το 2010, η βαθμολογία της Κύπρου έχει αυξηθεί κατά 8,3 μονάδες, κυρίως λόγω των βελτιώσεων στον τομέα της ενέργειας (+ 14,7 μονάδες). Η ταχύτητα της προόδου ήταν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (5,5 μονάδες), ανεβάζοντάς την τέσσερις θέσεις στην κατάταξη. Ωστόσο, η βαθμολογία του νησιού παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη (+ 0,3 μονάδες) από το 2019. Η οριακή αύξηση της συνολικής βαθμολογίας από την τελευταία έκδοση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις βελτιώσεις στον τομέα της γνώσης (+ 1,8 μονάδες).

Τέλος, στην ανάλυση του Ευρωπαϊκού Δείκτη Ισότητας των Φύλων 2022, η Κύπρος κατατάσσεται στην 13η θέση μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα του χρήματος, με βαθμολογία 83,1 μονάδες. Σε αυτόν τον τομέα, η χώρα παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις στον υποτομέα της οικονομικής κατάστασης, όπου καταλαμβάνει τη 12η θέση με βαθμολογία 91,7 μονάδες.