Δηλώσεις έκανε η Κυπριακή Κυβέρνηση.
«Η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι της Τουρκίας» δήλωσε σήμερα ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σεντώνας σημείωσε ότι αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν.
Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός ‘Αμυνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Γιώργος Λακκοτρύπης υπό την ιδιότητα του ως σύμβουλος του προέδρου για θέματα Ενέργειας.
Στο πλαίσιο της αυριανής συνάντησης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την άμυνα, την ενέργεια, τις διμερείς σχέσεις, την παραβατική και προκλητική στάση της Τουρκίας και τις εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης αναφορικά με την έκδοση νέας navtex από την Τουρκία που, όπως σημείωσε παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα επισταμένα και συνεχώς. Βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά έχουν γίνει και επαφές με Ευρωπαίους εταίρους μας.
Αύριο το ζήτημα αυτό θα τεθεί και στη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είπε ο κ. Σεντώνας «και οφείλω να υπενθυμίσω ότι ήταν και όλη την προηγούμενη περίοδο θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι της Τουρκίας.Θυμίζω ότι κατά την πρόσφατη παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την επέκταση μέτρων απέναντι στην Τουρκία. Έχει αποφασιστεί ότι το Φθινόπωρο θα γίνει ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και θεωρούμε σημαντικό το ότι περιλήφθηκε πρόνοια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορά τη χρηματοδότηση τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, στην οποία αναφέρεται ότι αυτή η χρηματοδότηση τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν οι τρίτες αυτές χώρες στον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο».