Quantcast

Κύπρος: Πώς συνδέονται οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα με το κατασκοπευτικό βαν (Βίντεο)

Πυρά εναντίον του Δημοκρατικού Συναγερμού εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ, ελέω των αποκαλύψεων που αφορούν την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Πυρά εναντίον του Δημοκρατικού Συναγερμού εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ, ελέω των αποκαλύψεων που αφορούν την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα και που συνδέονται με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν που απασχόλησε στο παρελθόν τις αρχές της Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ διαμηνύει ξανά ότι η ομερτά γύρω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πρέπει να σπάσει και η προκλητική ατιμωρησία πρέπει να τερματιστεί.

«Ο κυπριακός λαός δεν θέλει να είναι η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι για δράση διεθνών κατασκοπευτικών δικτύων και παράνομων μηχανισμών μαζικών υποκλοπών και παρακολουθήσεων».

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυβέρνηση αναφέρει ότι «Είναι απαράδεκτο να διασυνδέεται η χώρα μας ή να αποδίδεται στην Κυβέρνηση οποιαδήποτε ευθύνη αναφορικά με τη δραστηριότητα εταιρειών που εδρεύουν σε άλλες χώρες και οι οποίες ασχολούνται με υψηλής τεχνολογίας λογισμικά. Με την σημερινή του παρέμβαση το ΑΚΕΛ έχει ξεπεράσει τον εαυτό του, αφού προσπαθεί λαϊκίζοντας να εκμεταλλευτεί γεγονότα, προκειμένου να αποδώσει ευθύνες στην Κυβέρνηση».

 

Το ζήτημα αναδεικνύει και ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος με επιστολή του στο προεδρείο της Επιτροπής PEGASUS ζητεί όπως οργανωθεί διερευνητική αποστολή στην Αθήνα ώστε να εξετάσει τις καταγγελίες των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, θέτοντας παράλληλα ενώπιον των συναδέλφων του στην επιτροπή το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην Κύπρο.

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης συγκάλεσε δημοσιογραφική διάσκεψη για αύριο με θέμα το σκάνδαλο για τα λογισμικά συστήματα παρακολούθησης και τις υποθέσεις κατασκοπείας.

Κάθαρση και λογοδοσία για τις παράνομες παρακολουθήσεις ζητά από την πλευρά του και ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης.

Επισημαίνεται ότι το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από την ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Intellexa, η οποία διατηρεί έδρα στην Κύπρο.

Κατόπιν δικής της παραδοχής ενώπιον του δικαστηρίου, η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία κατασκεύασε στην Λάρνακα ηλεκτρονικό μηχάνημα που λειτουργούσε κατά τρόπο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για υποκλοπή ιδιωτικής επικοινωνίας, χωρίς την άδεια της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.
Το μηχάνημα αυτό είχε τοποθετηθεί σε όχημα τύπου βαν και είχε την δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης στοιχείων ηλεκτρονικών συσκευών εντός της εμβέλειας των κεραιών του συστήματος.

Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας έκρινε ένοχη την εταιρεία σε 42 κατηγορίες για την παράνομη λειτουργία του λογισμικού, με την ποινή να περιορίζεται σε χρηματική, ύψους 76 χιλιάδων ευρώ.