Quantcast

Κύπρος και Frontex συμφώνησαν στο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για τις επιστροφές μεταναστών

Η Κύπρος είναι το κράτος μέλος της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, κυρίως την τελευταία χρονιά - Θα υπογραφούν συμφωνίες με τις χώρες καταγωγής, μέσω της βοήθειας και στήριξης του οργανισμού

Σε συμφωνία για τη σύναψη ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης για τις επιστροφές, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες μέρες, κατέληξαν η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX). Αυτό ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής και ο εκτελεστικός διευθυντής του FRONTEX, Fabrice Leggeri, μετά το πέρας συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Εσωτερικών στη Λευκωσία, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.

Αφού καλωσόρισε τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, ο υπουργός ανέφερε πως «οι συνεχείς επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δείχνουν τόσο το έμπρακτο ενδιαφέρον της ΕΕ, όσο και την κατανόηση για το πρόβλημα που η Κύπρος αντιμετωπίζει στο μεταναστευτικό».

Ο κ. Νουρής ευχαρίστησε τον Fabrice Leggeri για την επίσκεψη του, για το ειλικρινές ενδιαφέρον του, αλλά και τη συνεχή προσπάθειά του, όπως είπε, να την στηρίξει την Κύπρο.

Σημείωσε πως κατά τη συνάντησή τους έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, κυρίως στο θέμα των επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους.

«Η Κύπρος είναι καλά γνωστό, ότι είναι το κράτος μέλος με τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, κυρίως την τελευταία χρονιά και βεβαίως, αυτή η δεινή θέση στην οποία έχουμε περιέλθει, χρειάζεται την άμεση και αποτελεσματική στήριξη οργανισμών της ΕΕ, με πρώτο τον FRONTEX στα θέματα επιστροφών», είπε.

Τόνισε πως η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος που η Κύπρος αντιμετωπίζει έχει διαγνωστεί και ακούει στο όνομα «Τουρκία», και «οι αφίξεις από την Τουρκία». Ο υπουργός πρόσθεσε τους άξονες στους οποίους εστιάζει τη δράση της η Κύπρος, με πρώτον τη διαχείριση της πράσινης γραμμής και δεύτερον την αύξηση του ρυθμού των επιστροφών.

Σημείωσε ότι με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex και την ομάδα του, συζητήθηκε το θέμα των επιστροφών με στόχο την μεγιστοποίησή τους και σημείωσε ότι θα επιτευχθεί και μέσω της σύναψης συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής, μέσω της βοήθειας και στήριξης του οργανισμού.

Υπενθύμισε ότι αυτό είναι κάτι που συζήτησε και κατά τις πρόσφατες συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τόσο με τον Γάλλο, που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, όσο και με άλλες χώρες. Έδωσε παραδείγματα συνεργασίας με άλλα κράτη μέλη όπως το Βέλγιο, με το οποίο διενεργήθηκε κοινή πτήση στο Κονγκό, με τη Γερμανία, με τη οποία έχει συμφωνηθεί πτήση επιστροφής τις επόμενες εβδομάδες, καθώς και πτήση στο Βιετνάμ.

Ενημέρωσε ότι τις προηγούμενες εβδομάδες έγινε μια πολύ καλή διεργασία, και ευχαρίστησε, τόσο τους συνεργάτες του στο υπουργείο Εσωτερικών, όσο και την υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου και την ομάδα του FRONTEX.

Ο κ. Νουρής ανακοίνωσε ότι σήμερα κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύναψη ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «ενίσχυση της υποστήριξης που ο Οργανισμός παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία με την απόσπαση πρόσθετων εμπειρογνωμόνων στον τομέα των επιστροφών και της εξακρίβωσης στοιχείων υπηκόων τρίτων χωρών, τη διενέργεια τακτικών πτήσεων επαναπατρισμού με πλήρη ανάληψη του κόστους από τον FRONTEX, αλλά και την τεχνική υποστήριξη για την αναβάθμιση ή την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και των επιστροφών».

«Αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης που θα προσυπογραφεί τις επόμενες ημέρες», είπε, «έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων συμφωνιών, τις οποίες έχουμε ήδη συνομολογήσει ή επίκειται να συνομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να υποστηριχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία για να ανταπεξέλθει της έκτακτης κατάστασης την οποία έχει περιέλθει, εξαιτίας των καθημερινών μαζικών αφίξεων που δεχόμαστε σε ποσοστό 85% από την πράσινη γραμμή, και όλες προερχόμενες από τα κατεχόμενα μέσω της Τουρκίας».

Ευχαριστώντας και πάλι τον Εκτελεστικό Διευθυντή, ο κ. Νουρής υπογράμμισε ότι η Κύπρος, σαν κράτος μέλος πρώτης γραμμής που σήμερα δέχεται το μεταναστευτικό βάρος, έχει αυτή ακριβώς την ανάγκη στήριξης εκ μέρους της ΕΕ.

«Θεωρώ ότι τα όσα έχουμε συζητήσει, συμφωνήσει και τα όσα θα συνυπογράψουμε τις επόμενες ημέρες κάτω από το συμφωνητικό αυτό, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της βοήθειας, της στήριξης και αλληλεγγύης του FRONTEX στην Κυπριακή Δημοκρατία» κατέληξε.

O Fabrice Leggeri, από δικής του πλευράς, ευχαρίστησε τον υπουργό για την εξαίρετη συνεργασία, λέγοντας πως υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση, ενώ είπε πως προηγήθηκαν καρποφόρες τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των ομάδων εργασίας με στόχο τη μεγιστοποίηση των επιστροφών.

Ρόλος του Οργανισμού, εξήγησε, είναι να στηρίζει τις επιστροφές και τον επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών πίσω στις χώρες καταγωγής τους, με τη χρήση των μέσων του οργανισμού. Ανέφερε πως στόχος είναι η ενίσχυση των αποστολών του μόνιμου σώματος του οργανισμού στην Κύπρο για την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα επιστροφών, αλλά και η διοργάνωση προξενικών αποστολών, οι οποίες θα συμβάλουν στη διευκόλυνση της διαδικασίας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής είπε ότι συζητήθηκε η επιχειρησιακή συνεργασία για τις πτήσεις, αναφέροντας πως υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης συνεργειών με άλλα κράτη μέλη, ή και διενέργεια πτήσεων επιστροφής από την Κύπρο. Μετέφερε το μήνυμα ότι εντολή του FRONTEX είναι η υποστήριξη κρατών μελών μέλη που αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις. Σημείωσε ότι η επίσκεψη στην Κύπρο τον βοήθησε να κατανοήσει ακόμη περισσότερο την πρόσκληση που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε σχέση και με το μέγεθός της.

«Είναι μια τεράστια πρόκληση που απαιτεί από τον FRONTEX τεράστια στήριξη» είπε, και πρόσθεσε ότι ο οργανισμός είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας της ΕΕ που προσφέρει επιχειρησιακή αλληλεγγύη και στήριξη στην Κύπρο. Επανέλαβε ότι το μόνιμο σώμα συνοριοφυλακής του οργανισμού αποτελείται από 2000 άτομα στο παρόν στάδιο, τα οποία θα αυξηθούν προκειμένου να συνδράμουν στην επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί μέλος της οικογένειας της Ευρώπης και ότι ο οργανισμός είναι παρών προκειμένου να στηρίξει με το εύρος των υπηρεσιών του, τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη.

Οι επιστροφές, είπε ο κ. Leggeri, είναι στο επίκεντρο, εφόσον αποτελεί την πιο επείγουσα ανάγκη που έχει εντοπίσει ο οργανισμός για την Κύπρο και διευκρίνισε πως μπορεί να συνδράμει και σε άλλους τομείς, όπως είναι τα πλαστά έγγραφα στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, κατέληξε, θα είναι ο οδικός χάρτης, για να συνεργαστούν οι ομάδες μας.