Quantcast

Κύπρος: Από 1η Αυγούστου ανοιχτά τα σύνορα και για το Ηνωμένο Βασίλειο

ΤΟ Η.Β. ΚΑΤΑΤΑΧΘΗΚΕ ΣΕ ΧΩΡΑ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Άσχημα τα νέα για τους διαμένοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού θα πρέπει να περιμένουν για να μεταβαίνουν ανεμπόδιστα στην Κύπρο.

 

Την απόφαση της Κυβέρνησης να κατατάξει τη Βρετανία στις χώρες κατηγορίας Β από 1ης Αυγούστου ανακοίνωσε ο Κύπριος υπ. Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μετά το πέρας της συνάντησης ανάμεσα στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην σημασία της έναρξης αφίξεων από την Βρετανία, σε σχέση πάντοτε με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν οι Αρχές ενώπιόν τους και γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Σε κοινές δηλώσεις με τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κος Ιωάννου ανέφερε ότι στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος η κατάταξη χωρών και ειδικότερα, εκείνων των χωρών που είναι ουσιαστικές για τον τουρισμό της Κύπρου, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Ρωσία.

«Το Ισραήλ δεν περιλαμβάνεται στις 15 χώρες από τις οποίες έχει αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχόμαστε κόσμο και άρα δεν τίθεται θέμα άφιξης τουριστών από το Ισραήλ. Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ρωσίας είναι τέτοια που στην παρούσα φάση εξακολουθεί να μένει στην Κατηγορία Γ.

 

Τα δεδομένα όμως της Αγγλίας, η παρουσίαση που έγινε από την επιδημιολογική ομάδα, δείχνουν και έχει αποφασιστεί ότι, εάν εξακολουθήσει να παρατηρείται η ίδια καλή επιδημιολογική εικόνα, από 1ης Αυγούστου μπορεί να τοποθετηθεί στην Κατηγορία Β», επεσήμανε ο Υπουργός, τονίζοντας ωστόσο πως η απόφαση θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να καταγράφει τους ίδιους καλούς επιδημιολογικούς δείκτες.

Επιπλέον, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, αποφασίστηκε όπως επαναξιολογηθούν όλα τα πρωτόκολλα και επικαιροποιηθούν στη βάση των δεδομένων που επικρατούν αυτή την περίοδο. «Εκεί και όπου χρειάζονται βελτιώσεις ή υπάρχει κάποια στρέβλωση, να έρθουν με εισηγήσεις μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για να τα προωθήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

 

Γενικότερα, είπε ο κος Ιωάννου, έγινε συζήτηση για την επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι συνεχίζεται η πολύ καλή εικόνα.

 

«Τα τεστ που γίνονται στην Κύπρο θα είναι δειγματοληπτικά»

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχαν κατά τη σημερινή σύσκεψη από τους ειδικούς, και υπογράμμισε πως «όλες οι χώρες της Κατηγορίας Β, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας από την 1η Αυγούστου, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα τεστ στη χώρα τους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι στην Κύπρο δεν θα γίνονται τεστ επισκεπτών από το εξωτερικό, πέραν των δειγματοληπτικών ελέγχων στους οποίους αναφέρθηκε ο Υπουργός. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε, θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω διότι γινόμαστε λήπτες ερωτήσεων για αυτό το κομμάτι. ‘Αρα να γίνει ξεκάθαρο ότι όσοι προέρχονται από χώρες της Κατηγορίας Β, θα πρέπει να έχουν το τεστ εκ των προτέρων και δεν θα υπάρχει δυνατότητα να κάνουν το τεστ στην Κύπρο. Τα τεστ που γίνονται στην Κύπρο θα είναι δειγματοληπτικά».

 

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου σε επιβάτες της Κατηγορίας Β, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι στα αεροδρόμια της Κύπρου θα μπορούν να υποβάλλονται σε τεστ μόνο οι Κύπριοι πολίτες που θα φτάνουν στη χώρα από την Κατηγορία Β.

 

Σε ερώτηση εάν την ευθύνη για να ελέγχουν εάν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ έχουν οι αεροπορικές εταιρείες, ο κος Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό επισυνάπτεται μαζί με την αίτηση στο Cyprus Flight Pass και γίνεται έλεγχος, ενώ έλεγχος διενεργείται και από τις αεροπορικές εταιρείες πριν από την αποβίβαση των ταξιδιωτών.