Το βλέμμα στο Κυπριακό και στην προσπάθεια αναγνώρισης των κατεχομένων δείχνει να στρέφει η Άγκυρα και η «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ, ενόψει και των εορτασμών για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου.
Μετά τις προσπάθειες για μία απευθείας πτήση από τη Μόσχα στο νέο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν που οι πληροφορίες το θέλουν να εγκαινιάζεται παρουσία Ερντογάν στη φιέστα του Νοέμβρη, που μέχρι στιγμής, δείχνουν να πέφτουν στο κενό, τα κατεχόμενα στρέφουν τις προσπάθειες τους σε νέο προσανατολισμό.
Τελεσίγραφο
Πιο συγκκεριμένα σε δημοσίευμα της η τουρκική Hurriyet σημειώνει ότι η κατοχική κυβέρνηση καλεί την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να αναγνωρίσει μέσα σε διάστημα ενός μήνα το ψευδοκράτος αλλιώς να αποχωρήσει.
Σύμφωνα με δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτογρούλογλου, αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν συνάψει συμφωνία με τα κατεχόμενα, θα πρέπει να αποχωρήσει. «Η φιλοξενία τελείωσε: ή υπογράφουν μια στρατιωτική συμφωνία με την “ΤΔΒΚ” ή θα αποχωρήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε ο Ερτογρούλογλου στη συνάντηση που είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων Ζαν Πιερ Λακρουά, τους υπέβαλαν προσχέδιο για τη «συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων» (SOFA), σημειώνοντας ότι θα προχωρήσουν σε νέα βήματα για την αναγνώριση.
Όπως ισχυρίστηκε ο Ερτογρούλογλου, τα Ηνωμένα Έθνη θα επανεξετάσουν το προσχέδιο.
«Είπαν ότι θα απαντήσουν το συντομότερο δυνατό, αλλά εμείς τους δώσαμε έναν επιπλέον μήνα. Ως ‘ΤΔΒΚ”, τούς λέμε ξεκάθαρα “κοιτάξτε, δεν είναι η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση που θα εγκρίνει την αποστολή σας στην “ΤΔΒΚ”, είμαστε εμείς. Ήμασταν φιλόξενοι όλα αυτά τα χρόνια, το επιτρέψαμε, αλλά τώρα τελείωσε. Ακόμα κι αν η απάντηση είναι αρνητική, δεν θα διστάσουμε ποτέ να κάνουμε τα βήματα που πρέπει. Μετά το 1974, ζούμε με τη ασφάλεια του τουρκικού στρατού, εάν οι στρατιωτικοί του ΟΗΕ εγκαταλείψουν την “ΤΔΒΚ”, θα φύγουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι απαντά η ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Ωστόσο η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) σημειώνει – σύμφωνα με το ΚΥΠΕ – ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση από τους Τουρκοκύπριους σε σχέση με το αίτημά τους για σύναψη συμφωνίας με αυτούς, αν και γνωρίζει για το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στην έδρα του ΟΗΕ, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ.
Ο Σιντίκ κληθείς να σχολιάσει το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, ανέφερε: «Γνωρίζουμε για το αίτημα που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στην έδρα των ΗΕ πρόσφατα, παρόλο που δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε επίσημη ειδοποίηση από αυτούς».
Οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία αναμένει τη δέουσα αντίδραση .
Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο καθορίζεται από τα σχετικά με την Κύπρο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτά η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει τη συγκατάθεση της για την ανάπτυξη και παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στο έδαφος της.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το μόνο κράτος στην Κύπρο, έχει συνάψει Συμφωνία με τον ΟΗΕ από το 1964, η οποία ρυθμίζει το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης.
«Τέτοιες συμφωνίες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογράφει μόνο με κράτη, στο κυρίαρχο έδαφος των οποίων αναπτύσσει τις ειρηνευτικές του αποστολές. Εξάλλου, το έδαφος της νεκρής ζώνης δεν αποτελεί ουδέτερη περιοχή, αλλά έδαφος που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και για να διευκολύνει την άσκηση των όρων εντολής της», τονίζει το ΥΠΕΞ.
Τέλος, αναφέρει ότι προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία αναμένει τη δέουσα αντίδραση.