Οδηγίες από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να διερευνήσει εκ νέου το έδαφος με σκοπό τον διορισμό απεσταλμένου που θα αναλάβει τον συντονισμό των επόμενων βημάτων στο κυπριακό έλαβε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας Μίροσλαβ Γιέτζια.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον οποίο και ενημέρωσε για αυτή την πρωτοβουλία.
Τι ανέθεσε στον Γιέτζια ο Γκουτέρες
Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέθεσε στον Μίροσλαβ Γιέτζια την αποστολή αυτή, αφού όπως πληροφορούμαστε όλες οι πλευρές, περιλαμβανομένων και των εγγυητριών δυνάμεων, συμφωνούν πως ο διορισμός ενός απεσταλμένου θα συνέβαλε θετικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
Από τις πρώτες μάλιστα επαφές του κ. Γιέτζια, ο οποίος τους τελευταίους μήνες είχε επαφές στην Άγκυρα, την Αθήνα και το Λονδίνο, διαπιστώνει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πως υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με το παρελθόν και άρα αξίζει να γίνει μια ακόμη προσπάθεια. Υπενθυμίζεται πως ο διορισμός απεσταλμένου εκκρεμεί από τον Απρίλιο του 2021 όταν απορρίφθηκε τότε στη διάρκεια της πενταμερούς διάσκεψης ως ιδέα από την τουρκική πλευρά. Έκτοτε όλες οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση δεν οδήγησαν πουθενά, εξαιτίας των διαφωνιών των πλευρών ως προς τους όρους εντολής του.
Η συμβολή του στο Κυπριακό
Ο Μίροσλαβ Γιέτζια αναμένεται όπως πληροφορούμαστε να έχει άλλο ένα γύρο επαφών με τις εγγυήτριες δυνάμεις και ακολούθως ενδεχομένως νέες συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ ελπίζοντας ότι θα καταλήξει σε συμφωνία ως προς τους όρους εντολής και στη συνέχεια να αρχίσει η ονοματολογία.
«Ουσιαστικά ξεκινάμε από το μηδέν μια προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων εντολής», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή των Ηνωμένων Εθνών στο AlphaNews.live.
Στη γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Γιέτζια αναφερόταν πως:
«Ο κ. Γιέτζια, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αναλαμβάνει κατόπιν οδηγιών του Γενικού Γραμματέα, μια διερευνητική αποστολή για να δει πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη συνομιλιών, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα».