Quantcast

Κυπριακή ΑΟΖ: Αμερικανοί και Γάλλοι αρχίζουν γεωτρήσεις

Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Το βλέμμα στραμμένο στην Κύπρο θα έχει η ελληνική πλευρά το επόμενο διάστημα, καθώς μεγάλοι ενεργειακοί κολλοσοί από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία προετοιμάζονται να διεξάγουν έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Μεγαλονήσου. Η Άγκυρα έχει ήδη απειλήσει για συνέπειες και αντίποινα και όλη η περιοχή μέχρι και τον Ιανούαριο αναμένεται να είναι στο κόκκινο.

Ο κύβος ερρίφθη από την κοινοπραξία Αμερικανών και Καταριανών στο οικόπεδο 10. Οι κυπριακές αρχές προχώρησαν ήδη στην έκδοση NAVTEX, με την οποία δεσμεύουν την περιοχή μέχρι τις 22 Ιανουαρίου για την επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Στο οικόπεδο αυτό βρίσκεται το κοίτασμα “Γλαύκος”, ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις από την ερευνητική γεώτρηση που έκαναν οι Αμερικανοί το 2019, μιλούν για 5 έως 8 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Μετά τους Αμερικανούς, την σκυτάλη παίρνει η γαλλική Total, η οποία τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα ξεκινήσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 6. Το ενδιαφέρον του Παρισιού εστιάζεται στο κοίτασμα “Καλυψώ”, ενώ για την προστασία του γεωτρύπανου της TOTAL, η Γαλλία διατηρεί μια πανίσχυρη φρεγάτα κλάσης FREMM στο λιμάνι της Λάρνακας.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα εμμένει στην προκλητική ρητορική με τον Ερντογάν και τους υπουργούς του να απειλούν με αντίποινα σε βάρος της Λευκωσίας και μπαράζ γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι αντιδράσεις μπορεί να κυμαίνονται από επιθετικές δηλώσεις, από κάποιο ερευνητικό σκάφος που θα πάει να κάνει έρευνες στην περιοχή μέχρι κάποιο γεωτρύπανο. Εξισώνει δηλαδή μια παράνομη πράξη με μια νόμιμη ενέργεια, σε νομίμως οριοθετημένη περιοχή», σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας και διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκπαιδεύονται τακτικά σε αντικείμενα, όπως η ανακατάληψη πλωτού γεωτρύπανου και η προστασία πλατφόρμας εξορύξεων ενώ αντίστοιχα σενάρια εκτελέστηκαν και κατά την διακλαδική άσκηση Μέδουσα που ολοκληρώθηκε χθες με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.