Quantcast

Κρυπτονομίσματα: Η Γερμανία ανοίγει την πόρτα σε επενδύσεις 350 δισ.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε ένα νέο σχέδιο νόμου που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της χώρας να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum

Η προσπάθεια των ρυθμιστικών αρχών ανά τον πλανήτη να θέσουν κανόνες στη λειτουργία της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει θορυβήσει τους οπαδούς των crypto, ωστόσο, όπως πάντα συμβαίνει σε αυτή τη ζωή, το νόμισμα έχει δύο όψεις.

Η επιβολή κανόνων, τουλάχιστον ως προς τη λειτουργία των ανταλλακτηρίων και το trading, επιτρέπει σε θεσμικούς επενδυτές, που χτίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους με βάση αυστηρούς κανονισμούς, να επενδύσουν στο Bitcoin και σε άλλα crypto χωρίς… τύψεις και κυρίως χωρίς νομικά παρατράγουδα.

Μία τέτοια κίνηση (ρύθμισης που ενισχύει την αποδοχή) έκαναν χθες οι αρχές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε ένα νέο σχέδιο νόμου που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της χώρας να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum. Το σχέδιο νόμου «Fund Location Act» έχει στόχο να θέσει κανόνες σε αναδυόμενες επενδυτικές κατηγορίες όπως τα crypto, ξεκλειδώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τεράστιες ροές επενδυτικών κεφαλαίων.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα σε επενδύσεις άνω των 350 δισ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε εξειδικευμένα funds διαχείρισης περιουσίας να επενδύουν έως και το 20% του χαρτοφυλακίου τους σε crypto assets. Πρόκειται για τα Spezialfonds που είναι τα κυρίαρχα θεσμικά επενδυτικά οχήματα στη Γερμανία.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και τα θεσμικά γερμανικά χαρτοφυλάκια κάνουν στροφή προς τα crypto, θα υπάρξουν επιπτώσεις για ολόκληρο το επενδυτικό σύμπαν της Ευρώπης, διότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Γερμανίας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η αγορά των crypto βρίσκεται σε φάση πλήρους προσαρμογής από κάτι εξωτικό σε mainstream, ενώ ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές θα δούμε όταν δημιουργηθούν τα πρώτα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDCs) μέσα στα επόμενα χρόνια. Η Ιαπωνία, π.χ., ετοιμάζει το ψηφιακό γεν το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2023.

Στη Γερμανία, το σχέδιο νόμου πέρασε τον περασμένο Απρίλιο από την Bundestag αλλά με την έγκριση από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο τίθεται σε ισχύ και γίνεται νόμος του γερμανικού κράτους. Πριν λίγες ημέρες η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας, BaFin, έδωσε άδεια στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, CoinBase, να λειτουργήσει στη χώρα, σε ένα ακόμη βήμα προς την ευρύτερη αποδοχή του οικοσυστήματος των crypto.

Είχε προηγηθεί το τραπεζικό τοτέμ της χώρας, η Deutsche Bank, αναλυτές της οποίας ανέφεραν ότι το Bitcoin και τα υπόλοιπα crypto είναι τόσο σημαντικά που δεν μπορείς να τα αγνοήσεις. Σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, τόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι κυβερνήσεις συνειδητοποιούν ότι το Bitcoin και ολόκληρο το οικοσύστημα των crypto ήρθαν για να μείνουν και δεν είναι ένα απλό επενδυτικό πυροτέχνημα. Κατά συνέπεια, οι κυβερνήσεις αναμένεται να αρχίσουν να θέτουν πλαίσιο κανόνων για τη λειτουργία της αγοράς είτε αργότερα μέσα στο 2021 είτε στις αρχές του 2022, τονίζει η Deutsche Bank.

Μελέτες δείχνουν ότι η Γερμανία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, σε επίπεδο αποδοχής των κρυπτονομισμάτων, πίσω από την Ελβετία. Όπως προκύπτει από έρευνα της Statista για το 2020, σε ποσοστό 11% οι Ελβετοί και 5% οι Γερμανοί δηλώνουν ότι έχουν αγοράσει κάποιο κρυπτονόμισμα ή ότι έχουν ασχοληθεί με την αγορά.

 

Πηγή: Powergame.gr