Κροατικά ΜΜΕ: Ο δείκτης θνητότητας της COVID-19 σχεδόν εξαπλασιάστηκε

Τι αναφέρει γνωστός ανοσολόγος

Πάνω από 430 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στην Κροατία τις τελευταίες έξι εβδομάδες, έναντι 74 την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Jutarnji List («Πρωινή») χθες Τρίτη.

 

 

 

Με 438 θανάτους από τις αρχές του Ιουλίου ως τη 15η Αυγούστου, ο δείκτης θνητότητας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι 5,9 φορές υψηλότερος από πέρυσι, τόνισε η εφημερίδα.

Στο ρεπορτάζ επισημάνθηκε ακόμη ότι 621 ασθενείς νοσηλεύονται το τρέχον διάστημα σε νοσοκομεία, 25 διασωληνωμένοι, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι αριθμοί αυτοί ήταν 198 και 21.

Επιπλέον, ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων ήταν 8.340 τη Δευτέρα, από 1.903 πέρυσι. Η εφημερίδα σημειώνει πως, για πρώτη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα των Βαλκανίων, καταγράφεται καλοκαιρινό κύμα, που αποδίδεται στην πιο μολυσματική υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον.

Εν μέρει, η αύξηση αποδίδεται στη μαζική έλευση τουριστών, καθώς πέρυσι εφαρμόζονταν ακόμη περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Τι αναφέρει γνωστός ανοσολόγος

Σύμφωνα με τον ανοσολόγο Ζλάτκο Τρομπόνιατσα, η Κροατία καταγράφει το τρέχον διάστημα την όγδοη υψηλότερη θνητότητα εξαιτίας της COVID-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων στον κόσμο.

Ως προχθές Δευτέρα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας είχε φθάσει τους 16.508 νεκρούς στην Κροατία, ενώ πέρυσι βρισκόταν στους 8.282. Με άλλα λόγια χάθηκαν 8.225 ζωές μέσα σ’ έναν χρόνο, αριθμός χονδρικά ίσος με αυτόν που καταγράφηκε τον πρώτο ενάμιση χρόνο της υγειονομικής κρίσης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα.