Κριτική των Γάλλων στον Σολτς για την επίσκεψή του στην Κίνα – «Οι Ευρωπαίοι δεν βρίσκουν μια κοινή γραμμή»

Τι αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ

Επικριτικός ως προς την σκοπιμότητα της επίσκεψης του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, στην Κίνα, είναι ο σημερινός γαλλικός Τύπος.

 

 

Η εφημερίδα La Tribune αναφέρει πως η επιλογή του να πάει μόνος στο Πεκίνο, χωρίς κανέναν άλλον Ευρωπαίο ηγέτη, και η έγκρισή του στη «μερική κατάληψη» του λιμανιού του Αμβούργου από την κινεζική Cosco, θέτει υπό αμφισβήτηση τις Βρυξέλλες, οι οποίες, όπως σημειώνεται, επιδιώκουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά του Πεκίνου.

Κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Επιτρόπου Τιερί Μπρετόν σχετικά με την Κίνα, η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να σκληρύνει την οικονομική της πολιτική έναντι της Κίνας, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει ως «εταίρο, στρατηγικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο».

Κατά την άποψή της γαλλικής εφημερίδας, «αυτή η περίπλοκη σύζευξη όρων» σηματοδοτεί την δυσκολία εξεύρεσης κοινής γραμμής των Ευρωπαίων έναντι της Κίνας, οι οποίοι, όπως αναφέρεται, «έχουν βαρεθεί να βλέπουν το Πεκίνο να αγνοεί τους κανόνες του οικονομικού ανταγωνισμού στους οποίους ωστόσο υπόκεινται οι ευρωπαϊκές εταιρείες».

«Ο Σολτς διατήρησε την υποστήριξή του στην είσοδο της Cosco στη Γερμανία, ένας τρόπος να μην προσβάλει το Πεκίνο την παραμονή της άφιξής του, συνοδεία πολλών Γερμανών βιομηχάνων, αλλά όχι και του Μακρόν, παρόλο που ο Γάλλος πρόεδρος είχε προσφερθεί να τον συνοδεύσει», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Την κριτική που δέχεται ο Γερμανός καγκελάριος στην Ευρώπη, αλλά «και την απομόνωση του εντός της Γερμανίας, παραμονή των συναντήσεων του στην Κίνα», επισημαίνει από πλευράς της η εφημερίδα Les Échos, υπογραμμίζοντας ωστόσο επισήμανση γερμανικής κυβερνητικής πηγής, ότι ο καγκελάριος «δεν είναι αντιπρόσωπος της γερμανικής βιομηχανίας» και ότι η φιλοδοξία του είναι η συμμετοχή της Κίνας στον διάλογο για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τους κινδύνους της «πυρηνικής ρητορικής».

«Βλέπουμε την Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» φέρεται να δήλωσε Γερμανός διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο σκοπεύει να εκφράσει τις «ανησυχίες» του για τις εντάσεις στη Θάλασσα της Κίνας και με την Ταϊβάν και να τονίσει, ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στην περιοχή πρέπει να γίνει σε ειρηνική βάση».

Υπογραμμίζεται η αμφισβήτηση του ταξιδιού, τόσο στη Γερμανία, όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους της, ξεκινώντας από τη Γαλλία, αλλά και η αντίδραση Γερμανού διπλωμάτη, ο οποίος ανέφερε, ότι «κανείς δεν μας είπε επίσημα να μην πάμε εκεί».

Kατά την εφημερίδα Libération, τέλος, ο Σολτς, «που δεν έκρυψε ποτέ τον ρόλο του ως δικηγόρου της επιχειρηματικής κοινότητας», συνεχίζει την πολιτική της προκατόχου του, «η οποία πάντα πίστευε, ότι η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με τις τρίτες χώρες ευνοεί τις δημοκρατικές τους μεταρρυθμίσεις».

Ενώ οι Κινέζοι επενδύουν μαζικά σε υποδομές στην Ευρώπη, το Πεκίνο μπλοκάρει τις αντίστοιχες επενδύσεις στο κινεζικό έδαφος υπογραμμίζει η εφημερίδα , με τον Φρανκ Μπασνερ διευθυντή του Γάλλο-γερμανικού Ινστιτούτου στο Ludwigsburg, να υποστηρίζει, ότι «στην τρέχουσα πολύ τεταμένη κατάσταση, ένα γαλλογερμανικό ταξίδι θα ήταν πιο συμβολικό» και ότι «η Ευρώπη πρέπει να μιλά με μία φωνή, για να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ