Quantcast

Κρίση στην Ουκρανία: «Η Ρωσία μπορεί να ψάχνει πρόσχημα για να επιτεθεί στην Ουκρανία» είπε ο Στόλτενμπεργκ

Τις ανησυχίες που εκφράζονται στο ΝΑΤΟ για τη στάση της Ρωσίας, εξέφρασε ο Γενς Στόλτενμπεργκ - Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα ουκρανικά σύνορα τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες - Αυτή η κατάσταση είναι η «νέα πραγματικότητα» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Την ανησυχία που εκφράζεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ, πως η Ρωσία «προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να προχωρήσει σε ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τους ομολόγους τους στην Ουκρανία και τη Γεωργία.

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις προθέσεις της Ρωσίας. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στην περιοχή τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», είπε ο Στόλτενμπεργκ, όταν του ζητήθηκε από τη Wall Street Journal να τοποθετηθεί για τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου πως «το Κίεβο ενισχύει τις προβοκατόρικες ενέργειές του» το τελευταίο 24ωρο κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής του ουκρανικού εμφυλίου στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε, ακόμη, ότι η συμμαχία δεν έχει δει «καμία σημαντική αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων μέχρι στιγμής» από τα ουκρανικά σύνορα.

«Καλούμε τη Ρωσία να κάνει αυτό που λέει και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα της Ουκρανίας. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια ειρηνική πολιτική λύση» τόνισε. «Όλα αυτά που κάνουμε, είναι για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε μια επίθεση στην Ουκρανία. Το γεγονός ότι περιγράφουμε τον κίνδυνο, δεν σημαίνει πως πιστεύουμε 100% ότι θα συνέβαινε» πρόσθεσε.

Η στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας είναι σημάδι της «νέας κανονικότητας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία αμφισβητεί θεμελιώδεις αρχές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και δείχνει πρόθυμη να χρησιμοποιήσει βία όπως έκαναν στην Ουκρανία και τη Γεωργία».

«Έχουν αρκετά στρατεύματα, αρκετές δυνατότητες για να εξαπολύσουν μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία με πολύ λίγο ή καθόλου χρόνο προειδοποίησης και αυτό είναι που κάνει την κατάσταση τόσο επικίνδυνη. Αλλά μένει να δούμε τι κάνουν στην πραγματικότητα… Το να υπάρχουν τόσα πολλά στρατεύματα γύρω από την Ουκρανία, δεν μπορεί να είναι συμμετοχή σε μια κανονική άσκηση. Ποτέ δεν είναι αργά για αποκλιμάκωση, ποτέ δεν είναι αργά για να βρεθεί μια πολιτική λύση» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Λόγο για προβοκάτσιες από το Κίεβο, έκανε το Κρεμλίνο

Νωρίτερα, ο Ρώσος εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι στα δυτικά ΜΜΕ υπάρχουν πολλές αναφορές στο ότι η Ρωσία διατηρεί τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, «όμως ουδείς, ούτε ένας δυτικός εκπρόσωπος δεν μιλά για τις τεράστιες επιθετικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής. Και σε συνδυασμό με τις προβοκατόρικες ενέργειες, οι οποίες μόνο ενισχύθηκαν το τελευταίο 24ωρο ή μερικά 24ωρα, πρόκειται για πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Ο κ. Πεσκόφ είπε επίσης ότι «αναμφίβολα διαβάζουμε και βλέπουμε τις ανακοινώσεις, που έρχονται από εκεί, φυσικά περισσότερες πληροφορίες διαθέτουν οι στρατιωτικοί μας, διότι υπάρχουν δεδομένα από ειδικές πηγές, όμως ακόμη και χωρίς αυτές είναι απολύτως κατανοητό ότι η κατάσταση επιδεινώνεται», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε πως «έχει λάβει υπόψη του» το ψήφισμα της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), με το οποίο ευρεία διακοινοβουλευτική πλειοψηφία τον καλεί να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ», οι οποίες χαρακτηρίζονται από το Κίεβο αποσχιστικές διοικήσεις. «Περαιτέρω όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του προέδρου», συμπλήρωσε ο κ. Πεσκόφ.

Όπως μεταδίδουν όλα τα κεντρικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ντονιέτσκ, αλλά και μαρτυρίες των ανταποκριτών τους, επί ένα δίωρο και πλέον από τις 05:32 έως τις 07:42 τοπική ώρα «τμήματα του ουκρανικού στρατού έβαλλαν εναντίον εννέα οικισμών στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ με 160 οβίδες και βλήματα όλμου κατά κανόνα άνω των 12,7 μμ». Αυτά δήλωσαν οι εκπρόσωποι των δύο τοπικών διοικήσεων στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού του Καθεστώτος Κατάπαυσης Πυρός, το οποίο λειτουργεί με βάση τις προβλέψεις των συμφωνιών του Μινσκ για τη διευθέτηση του ουκρανικού εμφυλίου και για την παρακολούθηση της τήρησής τους. Οι οικισμοί που επλήγησαν αναφέρεται ότι είναι οι Κομιντέρνοβο, Οκτιάμπρ, Νοβολάσπα, Πετρόφσκοε στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ και Βεσέλενκοε, Ντονιέτσκι, Ζολοτόε-5, Νίζνε Λόζοβοε, Σοκόλνικι στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ.

Οι τοπικές ρωσόφωνες διοικήσεις ανακοίνωσαν ότι απάντησαν στα ουκρανικά πυρά και για μεγάλα διαστήματα υπήρξε ανταλλαγή πυρών, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα και για το μέγεθος των ζημιών, ενώ βέβαια θεωρείται ότι το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός δεν υφίσταται πλέον.